Keulen
Start Aken Bielefeld Bonn Corvey Detmold Dortmund Duisburg Düsseldorf Eifel Essen Grensstreek Hagen Keulen Lemgo Münster Niederrhein Sauerland Schloss Dyck Wuppertal Zons

Rijn info Keulen info Ruhrgebiet info Brüggen info Papier Verslag Keulen 2010 Bonn 2012


KEULEN

  

MEER INFO KEULEN  1  /   NOG MEER INFO   /   VERSLAG MEI 2010

 

INLEIDING

We bezoeken deze interessante en oude stad tijdens een korte herfstvakantie van vijf dagen in 1994. We hebben telefonisch een hotel in de binnenstad geboekt, in de schaduw van de imposante dom. We komen er met de trein aan, in die tijd hadden we nog niet de beschikking over eigen vervoer. Het inchecken gaat verbazend gemakkelijk, we krijgen de sleutels overhandigd zonder officieel te moeten inschrijven. Het uiterst nette hotel wordt gerund door Antoine en Eugene, een stel vrolijke homoseksuele mannen die hun geaardheid niet onder stoelen of banken steken.

In dit verslag verlaten we de chronologische opsomming van onze activiteiten. In plaats daarvan geven we een overzicht, zo mogelijk met eigen foto's, van de monumenten en bezienswaardigheden die we bezocht hebben.

NB
In mei 2010 verblijft Jos 4 volle dagen alleen in de stad. Hij vindt onderdak in Hotel Engelbertz midden in de Altstadt en doet het vroegere bezoek aan deze Rijnmetropool nog eens dunnetjes over. Hij heeft nu de beschikking over een digitale camera, waarmee hij honderden foto's schiet. Aan de bezochte musea voegt hij alleen het bezienswaardige Stadtmuseum in het Zeughaus toe. Voor fotocollages, zie elders op deze pagina. Ga naar het verslag.

1. KÖLNER DOM

De Dom in Keulen is een van de vijf grootste katholieke kerken ter wereld. Vanaf 1248 heeft men er eeuwenlang aan geploeterd, onderbroken door langer periodes van stilstand en inactiviteit (oorlog, politieke onrust, geldgebrek). Er wordt momenteel nog voortdurend aan gerestaureerd, want het gebouw heeft veel te lijden van zure regen en luchtvervuiling die zich met haar zuren in de veelal poreuze steen invreet. Vanuit de torens heb je op 157 meter hoogte een panoramisch uitzicht op het vlakke Rijnland. In de torens hangen enkele enorme klokken, waaronder de zgn Peter die 14 ton weegt. De trap naar boven telt 509 treden (telling van Jos) en is ontsierd door graffiti uit alle windstreken en in bijna alle talen van de wereld. De Schatzkammer met zijn pracht en praal (goud, zilver, juwelen, kostbare stoffen, etc.) is zeker de moeite waard.

 

 

 

In de winters van 1993 en 1995 had de stad veel last van hoogwater. Bijna de gehele binnenstad kwam onder water te staan. Bijna alle steden aan de Rijn (en de Maas) hadden hiermee te kampen.
In de kroegen en aan de buitenmuren van de huizen staan de beide "Pegels" (waterpeilen) nog aangegeven, net zoals ook bij ons in Limburg, bijv. in onze woonplaats Roermond.

Dom van Keulen (Keulen)

Symbool van middeleeuwse vroomheid en volharding

In 1248 legde bisschop Konrad van Hochstaden de eerste steen voor de bouw van de dom van Keulen. Hier zouden de relikwieën van de heilige Drie Koningen worden bewaard, die de Duitse keizer Frederik Barbarossa een eeuw tevoren in Milaan had buitgemaakt. Hoewel er al vanaf 1265 diensten in het gebouw werden gehouden, vorderde de bouw slechts langzaam en kwam deze tot stilstand in 1560: de dom was toen nog maar half voltooid. Pas in de 19e eeuw, toen de belangstelling voor de gotische bouwkunst herleefde, werd de bouw hervat. Koning Frederik Willem van Pruisen gaf in 1842 de opdracht de dom af te bouwen volgens de oorspronkelijke bouwtekeningen; alleen het dak kreeg een moderne stalen constructie.

In 1880 was het gebouw eindelijk voltooid, 632 jaar na de start van het werk. De Keulse dom was meteen het grootste religieuze bouwwerk van Duitsland; de indrukwekkende torenspitsen werden slechts door die van de kerk van Ulm in hoogte overtroffen. Tot de voornaamste kerkschatten behoren de vergulde sarcofaag met (naar de traditie wil) de relikwieën van de Drie Koningen, de Madonna van Milaan (een houten sculptuur van Maria met kind, uit 1290) en het Gero-kruis (de grootste houten crucifix benoorden de Alpen, uit 970). Er hangen twaalf klokken in de torens; de oudste dateert uit 1418. De Petersglocke is in 1922 gegoten en weegt 24 ton: het is nog steeds de grootste hangende klok ter wereld. (NB In januari 2011 begaf de klepel het en viel naar beneden….)

Hoewel de twee torens en de westelijke façade de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog hebben doorstaan, werd de dom veertien keer getroffen en zwaar beschadigd. De naoorlogse restauratiewerkzaamheden werden voltooid in 1956. In de periode dat de Duitse paus Benedictus XVI hier in 2005 Wereldjongerendag bijwoonde, werd de dom tijdens de festiviteiten door naar schatting een miljoen mensen bezocht.

"Een ongeëvenaard symbool van volharding en vroomheid uit een de periode van zeven eeuwen." Unesco

 

2. KÖLNER SEILBAHN

Aan de oostzijde van de Rijn nemen we een Einzelfahrt met de kabelbaan, die ons vanaf de Tanzbrunnen in het rustige Rheinpark via de Zoo- Brücke naar de westelijke Rijnoever brengt. Ook hier fraai uitzicht over de drukke riviermetropool.

3. STADSWALLEN

Hier en daar zijn nog de oorspronkelijke stadsmuren met hun poorten uit de middeleeuwen bewaard gebleven. De Eigenstein Tor ligt in het noorden van de stad midden in een volkswijk met veel etnische minderheden. In de poort ligt een oude boot. De Severins Tor stamt uit de vijftiende eeuw en ziet er nog steeds goed en stevig uit. Keulen was, net als veel steden in die tijd, tot diep in de negentiende eeuw geheel ommuurd. Met de opkomst van de industriële revolutie werden ook de wallen geslecht. De straten die voor de muren en de grachten eromheen in de plaats kwamen worden tot op de dag van vandaag singels genoemd.

4. OUDE PANDEN

Vaak heeft men in de Altstadt kosten noch moeite gespaard om de oude gebouwen in hun oude luister te herstellen. We komen graag in een van die gerestaureerde huizen, het Päffgen Brauhaus. Ook in het Brauhaus Sion tegenover ons hotel zijn we vaker te gast. De potten bier (Küppers Kölsch!) die men daar schenkt zijn onovertroffen. Een andere sfeervolle kroeg die we er frequenteren is de Alter Markt met gezellige Stehschanken. Bijna heel Keulen is in de laatste wereldoorlog grondig verwoest, dus lang niet alles wat van bijzondere waarde was heeft men er kunnen redden. Verspreid over de stad staan bronzen beelden van bekende lokale figuren zoals van de komiek Willy Milowitsch en van "Der  Tönnis en der Själ".

5. BOOTTOCHT OVER DE RIJN

Eigenlijk niet echt de moeite waard. Ook het weer werkte niet bepaald mee. We varen stroomopwaarts, zie veel fabrieken aan de waterkant en keren na een half uurtje terug naar de aanlegplaats. Niet aan te bevelen deze Rundfahrt op het Dampfschiff "Colonia".

 

 

6. ROMAANSE KERKEN

Hiervan heeft Keulen er zo'n stuk of twaalf. Een aantal daarvan zijn interessant, niet alleen voor de kunstkenners, maar ook voor de geïnteresseerde leken zoals ons. De Sankt Georg heeft twaalf staties op het binnenhof. De Grosse Sankt Martin (in onze ogen de fraaiste) ligt vlak in de buurt van de Dom aan de Rijnoever. De Sankt Maria im Kapitol heeft een mooi gerestaureerde kloosteromgang.

In het zuiden van de stad ligt de basiliek Sankt Pantaleon uit circa 1300. De Sankt Gereon's Kirche is in 1983 volledig gerestaureerd. De Sankt Kunibert's Kirche heeft moderne reliëfs op de deuren. Een van de allermooiste tenslotte is de grote basilica Sankt Aposteln.

7. WALLRAF - RICHARTZ MUSEUM en het LUDWIG MUSEUM

Twee moderne musea met een uitmuntende (volgens de kenners) collectie moderne kunst, gebouwd in twee fasen: start in de jaren vijftig en later gemoderniseerd  midden jaren zeventig. Boven op de gebouwen is een sculpturenterras, waar we stiekem sigaretjes roken. Clim poseert er voor een foto tussen de millennia oude skeletten en karkassen van dinosauriërs. We zijn niet kapot van moderne kunst, maar er hangt veel werk van wereldbekende artiesten, dat weten we wel. Gelukkig hebben ze ook een verzameling Hollandse en Franse meesters.

8. ROMEINS - GERMAANS MUSEUM

Dit vinden we een veel interessanter museum. In de Romeinse tijd was de stad die bekend stond als Colonia Agrippina een belangrijk centrum om de lastige Germaanse stammen aan de overkant van de Rijn onder de duim te houden. De tombe van de patriciër Poblicius (40 na Christus) vinden we heel imponerend. Verder veel mozaïeken en een gereconstrueerde havenstraat.

9. ZOO / DIERENTUIN

De plaatselijke dierentuin is niet bijzonder groot, maar wel erg goed verzorgd, zoals te verwachten was in dit cleane land. We bekijken er vooral de dieren die we zelf interessant vinden, zoals de Bactrische kamelen, de prairiehondjes, olifanten, pelikanen en flamingo's en natuurlijk de grote apenpopulatie.

 

Kölner Zoo

Vliegende honden in het regenwoud. Het feit dat de dierentuin in het Duitse Keulen een lange historie heeft - hij werd geopend in 1860 - heeft hem ook wel eens last bezorgd. Toen enkele jaren geleden het in Moorse Stijl gebouwde olifantenhuis uit 1869 moest worden vervangen door een diervriendelijker gebouw, stak de Duitse monumentenzorg hier een stokje voor. De Kölner Zoo is het hele jaar open. Wie 's winters gaat, mist de bedrijvigheid van de bonobo's (zeer zeldzame, kleine gorilla's) in hun buitenverblijf. Maar warm is het dan wel in het overdekte 'regenwoud' met actieve gibbons en vliegende honden. Spectaculair in elk seizoen is de nagemaakte kloostergang waar uilen vrij rondvliegen. www.zoo-koeln.de

 

INFO OVER KEULEN

Keulen (Duits: Köln) is een stad in Duitsland, in de deelstaat Noord - Rijnland - Westfalen, gelegen aan de Rijn, ten noorden van Bonn en ten zuiden van Düsseldorf. Het centrum ligt op de linkeroever en is een aantal malen flink overstroomd. Keulen is de vierde stad van Duitsland (969.709 inwoners in 2004) en de grootste van Noord - Rijnland - Westfalen. In de hele Keulse agglomeratie wonen meer dan een miljoen mensen. Het is de hoofdstad van de Regierungsbezirk Keulen en de officieuze hoofdstad van het Rijnland. De stad speelde vanaf de Middeleeuwen een belangrijke kerkelijke en politieke rol.

Geschiedenis
De naam van de stad gaat terug op de Romeinen, die er de nederzetting Colonia Agrippina hadden. Voor die tijd woonden er de Eburonen en de Romeinen noemden hun nederzetting op een eilandje in de Rijn Oppidum Ubiorum. De Romeinen vestigden er hun gouverneurszetel voor de provincie Germania Inferior, waaronder ook de nu Nederlandse gebieden ten zuiden van de Rijn vielen, en hierdoor groeide de nederzetting uit tot een flinke stad. De latere echtgenote Julia Agrippina van keizer Claudius werd er geboren toen haar vader Germanicus in Oppidum Ubiorum was gelegerd. Ter ere van haar werd de stad omgedoopt tot Colonia Claudia Ara Agrippinensium en ommuurd. In de plattegrond van het centrum van de stad is de oude ommuring en het Romeinse rechthoekige stratenplan nog zichtbaar. Er bestaan tenminste twee resten van Romeinse torens, waarvan één voorzien van het originele steenmozaïek uit de Romeinse tijd. Gedurende de Volksverhuizingen werd de stad bezet door de Franken die er ook een van hun belangrijkste bestuurscentra vestigden. Door alle invasies en onrust van de 4de t/m 6e eeuw liep de bevolking wel flink terug maar Keulen bleef nog steeds een van de grootste steden ten noorden van de Alpen. Al in de vroege Middeleeuwen begon de stad weer te groeien omdat de ligging op het kruispunt van grote handelswegen en de Rijn belangrijk bleef. Ook de prinsbisschop van Keulen bleef steeds een belangrijke figuur op het politieke toneel van de Middeleeuwen en domineerde ook lange tijd het gebied van het huidige Nederland.

In de Nieuwe Tijd na de Middeleeuwen verminderde de invloed buiten het Rijnland maar bleef hier verreweg economisch, cultureel en staatsrechtelijk de belangrijkste stad tot aan de industriële revolutie. Toen werden de noordelijker streken van het Ruhrgebiet economisch veel belangrijker. Wel bleef het belang als cultuur- en universiteitsstad gehandhaafd en was er een van de belangrijkste spoorwegknooppunten van Duitsland. Het beeld van Keulen wordt vooral gedomineerd door de Dom, een van de grootste (neo)gotische kerken in Europa, die pas werd voltooid in de 19e eeuw. Het centrum van Keulen werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd. Na de oorlog zijn ook de vele Romaanse kerken die de stad telt weer gerestaureerd. Nadat de verwoestingen van de oorlog hersteld waren groeide de stad weer snel uit tot zijn aloude positie van een van de belangrijkste steden van Duitsland.

Huidige status
Keulen is verder bekend vanwege zijn beurzen, het carnaval, de verschillende kerstmarkten en het Kölsch - bier dat hier wordt gebrouwen. Het Romeins - Germaans museum staat naast de dom en heeft een mooie verzameling Romeinse voorwerpen, met onder andere een groot vloermozaïek. Het Ludwig museum is gewijd aan moderne kunst en bezit een groot aantal werken van Picasso, alsmede een aantal werken van de Duitse expressionisten. Keulen beschikt tevens over een universiteit, en over een luchthaven, die het deelt met Bonn. Veel Keulenaren spreken het plaatselijke (Ripuarische) dialect Kölsch, dat in Nederlandse oren klinkt als een combinatie van Duits en Limburgs.

Actualiteit
In 2005 vonden de XXe (internationale) Wereldjongerendagen van de Rooms-katholieke kerk plaats in Keulen.

Bezienswaardigheden

• Kölnisches Stadtmuseum. (Zeughausstrasse 1-3);
• Dom van Keulen;
• Museum voor Oost-Aziatische kunst. (Universitätsstrasse 100);
• Winkelpaleis geurfabrikant 47 11 waar het geurwater letterlijk uit de kraan stroomt;
• De oude stadsmuur;
• Romeins - Germaans Museum. (Roncalliplatz 4)
Schokolade Museum
Ludwig Museum
Wallraf - richartz Museum

Cijfers over Keulen (2000)
Hoogte: 77 m boven NN
Religie: 45% Protestant 37% Katholiek 18% overig / niet religieus

Geboren in Keulen
• Joost van den Vondel (17 november 1587), Nederlands dichter en toneelschrijver
• Jacques Offenbach (20 juni 1819), componist
• Konrad Adenauer (5 januari 1876), politicus en bondskanselier van West - Duitsland 1949 tot 1963
• Werner Wolf Glaser (14 april 1910), Zweeds componist, dirigent, kunsthistoricus en psycholoog
• Heinrich Böll (21 december 1917), schrijver (Nobelprijs voor de literatuur in 1972)
• Udo Kier (14 oktober 1944), filmacteur
   Peter Paul Rubens, zestiende-eeuwse schilder

 

Clim voor de Grosse Sankt Martin De Zoo - Brücke


Uit ons verslag van de Balkan - reis 1973:

Op de terugweg door Duitsland bezochten we als laatste standplaats
deze stad voor we naar huis terugkeerden.

KEULEN / KÖLN


Om negen uur opstaan. Ons een beetje bijgeschoren en de haren gewassen. Een ontbijt van 'richtiges Bauernbrot' genuttigd. Om 11 uur op naar de vernieuwde binnenstad. Net als bij alle grote Duitse steden kan men ook hier nog duidelijk de littekens van de bombardementen van de laatste oorlog bespeuren. Bezichtiging van de wereldberoemde Dom, het slecht onderhouden, maar interessante Rathaus en de Apostelnkirche. Om drie uur via de Venloer Strasse richting huis vertrokken. Maar eerst deden we inkopen om de laatste keer ons eigen maaltje te kunnen koken. Onderwijl werd ook nog een bekende seksshop van Beate Usche aangedaan (voor ons toen nog iets nieuws); iedere Duitser schijnt hier zo maar in en uit te lopen als ware alles gratis.

Achter een muur langs de weg wilden we net de spaghetti beginnen te koken, toen de gasfles zijn laatste gas uitblies. Gelukkig was de rundergoulash al klaar, zodat we toch nog iets binnen kregen. Verder koud gegeten: sardines, groente en fruit. Tegen vijf uur vertrokken we voor onze laatste etappe naar onze woonplaats net over de Nederlands / Duitse grens: Roermond.

FOTOCOLLAGES VAN JOS IN 2010

RIJNOEVER

ROMAANSE KERKEN

BRAUHAUSER

ALTSTADT ALGEMEEN

 

MEER INFO KEULEN

Aan de oever van de Rijn
Keulen, gelegen in het westen van Duitsland, dankt zijn rijkdom aan deze rivier
die ooit zowel grens als verbindingsweg was.


De 157 m hoge Dom is het meest markante gebouw van het op de linkeroever van de Rijn gelegen stadscentrum, dat zich voor het grootste deel op dezelfde plaats bevindt als de oorspronkelijke Romeinse stad. De oude stad, die een halve cirkel met een doorsnede van 3 km vormt, wordt in het westen afgegrensd door de "Ring", die het spoor volgt van de oude vestingwerken uit de 12e eeuw. De wijken binnen dit gebied van 350 ha spreiden zich uit rondom de 12 Romaanse parochiekerken. In de wijken Alter Markt en Heumarkt aan de oever van de Rijn speelt zich 's avonds het uitgaansleven of in de kroegen en rond de vismarkten. Alles is nauwkeurig in de oude stijl herbouwd. Het voetgangersgebied en de winkelstraten zoals de Hohe Strasse behoren tot de drukst bezochte toeristische trekpleisters van Duitsland. De Ring zelf is kortgeleden vernieuwd. Tram, metro, parkeergarages en autoverkeer zijn ondergronds waardoor voldoende ruimte overblijft voor een 1500 m lange promenade met luxe winkels, banken en hoofdkantoren van grote maatschappijen. Buiten de Ring, in de wijken van de Neustadt, ligt wat nog over is van de prestigieuze grote boulevards uit het einde van de 19e eeuw. Waar mogelijk worden de verhoogde middenbermen met groen beplant. De Neustadt wordt ook weer omcirkeld door een band van groen, bestaande uit parken en universiteitsterreinen. De laatste jaren breidt de stad zich uit buiten deze groene gordel. Op de rechter Rijnoever, in de wijken MiAheim en Deutz, zijn in de 19e eeuw industriegebieden gevestigd.

CIJFERS
Bevolking (1995): 961.600 inwoners Oppervlakte: 405,12 km² Bevolkingsdichtheid: 2347 inw./km² Gemiddelde hoogte: 53 m

De verkoop van Kölnisch Wasser (Boldoot) draagt nog steeds bij aan de naamsbekendheid van de stad.

UIT DE AS HERREZEN

Keulen, dat in 1945 voor 70% was vernietigd en nog maar 40.000 inwoners telde,
is herbouwd en gemoderniseerd en hervindt geleidelijk zijn charme van weleer.


BEZIENSWAARDIGHEDEN
De Dom, het Wallraf-Richartz¬museum, het Ludwigmuseum, het stadhuis, het Romeins-Germaans museum, de Sint-Ursulakerk, het Rheinpark, de promenade langs de Rijn.

Generaal Agrippa stichtte in 38 v. Chr. Oppidum Ubiorum op de plaats van een dorpje dat om Romeinse bescherming had gevraagd. Agrippina, de moeder van Nero, verkreeg in het jaar 50 de titel van Romeinse kolonie voor haar geboortedorp, dat daarop de naam Colonic Claudia Ara Agrippinensi kreeg. De stad bloeide op dankzij de handel over de Rijn. De machtsovername door de Franken in 330 bracht de welvaart niet in gevaar. De stad legde zich toe op de handel in relikwieën en was vanaf de 6e eeuw een heilige stad. Na de slag bij Worringen in de 13e eeuw werd Keulen een vrijstad en de belangrijkste stad van Duitsland. De 14e eeuw was veel onrustiger, vooral vanwege de gewelddadige antisemitische pogroms en de verdrijving in 1348 van de joodse gemeenschap. Pas na de Franse bezetting in 1794 werd de joden en de protestanten vrijheid van godsdienst verleend en mochten ze zich weer in de stad vestigen. Het Congres van Wenen wees de stad definitief aan Pruisen toe.

BRONNEN VAN INKOMSTEN
Handel. Banken. Industrie: chemie, textiel, auto's, farmaceutica, parfum. Toerisme.


De industrialisatie, die in de 19e eeuw op gang kwam, zorgde ervoor dat Keulen weer een belangrijke rol kon gaan spelen. Toen de Amerikaanse troepen in maart 1945 Keulen innamen, stond alleen de Dom nog overeind. In de daaropvolgende 15 jaar werd de stad in allerijl en zonder aandacht voor schoonheid herbouwd. Maar sinds 1975 wordt de stad opnieuw ingericht om de architectonische dwalingen te herstellen. Keulen is weer een aangename stad die de verwoestingen van de oorlog en de minstens even traumatische naoorlogse wederopbouw te boven is gekomen. Het is veelzeggend dat de stad nu een van de meest toonaangevende steden in de wereld is op het gebied van de hedendaagse kunst.

Brouwerijen in Keulen

 

Keulen de Dom (Unesco sinds 1847)

156 meter. De grootste stad van de deelstaat Nord­rhein-Westfalen ligt op de linkeroever van de Rijn. Al in de Romeinse tijd was Keulen een belangrijke nederzetting op het kruispunt van Europese handelsroutes. Het indrukwekkendste staaltje van architectuur is nog altijd de Kathedraal van Keulen, de Dom, die tussen de 13e en 19e eeuw werd gebouwd. Het is de grootste gotische kerk in Noord-Europa en herbergt een collectie relikwieën en kunstwerken die een periode van duizend jaar omspannen.

 

MEER INFO KEULEN (DUITS)

Kölner Dom, Alles strebt nach oben zu Gott


Unter den großen Kirchen der Welt verkörpert der Kölner Dom den Typus der hochgotischen Kathedrale am reinsten und vollkommensten. Vielleicht ist der Grund dafür seine lange Bauzeit von über 600 Jahren.
In der Gotik strebt alles nach oben zu Gott. So war der Dom mit seinen 157 m hohen Türmen lange das höchste Bauwerk der Welt. Bis heute ist er eine der größten Kirchen der Christenheit überhaupt. Im Innenraum dreht sich alles um die heiligen drei Könige, deren Gebeine in dem weltberühmten Schrein der Kathedrale liegen. Er ist einer der bedeutendsten Kunstschätze des Mittelalters.
Das geliebte Wahrzeichen von Köln ruht wie ein gigantischer Wächter inmitten der Stadt. Auch heute noch wird jedoch beständig an ihm gebaut und ausgebessert.


Daten & Fakten
Kulturdenkmal: Hohe Domkirche Sankt Peter und Santa Maria, Wahrzeichen von Köln
UNESCO-Ernennung: 1996


15.8.1248 Grundsteinlegung
1164 Überführung der Gebeine der Heiligen Drei Könige
1180-1230 Dreikönigenschrein, größter Reliquienschrein des Abendlandes
um 1311 Chorgestühl mit 104 Sitzen, das größte seiner Art in Deutschland
1322 Weihe des Hochchors
um 1355 Baubeginn der 157 m hohen Türme
1814 Auffinden eines Teils des mittelalterlichen Plans der Westfassade
1816 Auffinden der zweiten Hälfte des mittelalterlichen Plans der Westfassade
1842 Wiederbeginn der Bauarbeiten
15. Oktober 1880 endgültige Fertigstellung nach einer Bauzeit von 632 Jahren und zwei Monaten
im 2. Weltkrieg starke Zerstörung
1948 Feierlichkeiten zum 700-jährigen Jubiläum
1998 Feierlichkeiten zum 750-jährigen Jubiläum
 

Vorige Start Volgende


Laatste update: juli 2015

ONZE  ANDERE  REISVERSLAGEN

ALASKA   /  ARGENTINIË / ARMENIË /  AUSTRALIË   /  AVONTUREN  /  BALKANREIS  /  BELGIË  /  BELIZE   /  BULGARIJE  /  CANADA   /   CALIFORNIË   /   CHILI   /   CHINA   /   CUBA   /   CURAÇAO   /   CYPRUS   /   DENEMARKEN   /   DUITSLAND   /  ECUADOR   /   EGYPTE   /   ENGELAND   /  ESTLAND  /  FILIPPIJNEN  /  FINLAND   /  FOTOSITE  /  FRANKRIJK  /  GEORGIË   / GRIEKENLAND  /  GUATEMALA   / HONGARIJE   /  IERLAND   /    INDIA  /  INDONESIË  /    IRAN  /   ISRAËL  /   ITALIË   /  JORDANIË   /   KRETA   /   KROATIË   /  LETLAND   /   LITOUWEN /    LUXEMBURG  /   MADEIRA   /   MALEISIË   /   MALLORCA   /  MALTA  /   MAROKKO   /   MEXICO YUCATAN   /   MEXICO  /  NEPAL   /   NEW YORK   /   NOORWEGEN   / OEKRAÏNE /   OEZBEKISTAN   /  OOSTENRIJK  /   PARAGUAY   /   PERU   /   POLEN   /  PORTUGAL  /   REISFOTO'S   / ROEMENIË  /  ROERMOND  / RUSLAND   /   SCANDINAVIË   /   SICILIË   /   SINGAPORE   /   SLOVENIË   /  SLOWAKIJE SPANJE   /   SRI  LANKA   /   SYRIË   /   THAILAND   /  TSJECHIË   /   TUNESIË   /   TURKIJE   /   UNESCO - SITE   /   URUGUAY   /   USA    /  VERDWENEN_STEDEN  /   WERELDERFGOED   /  WERELDFOTO'S  / ZUID-AFRIKA  /   ZWEDEN  /  ZWITSERLAND 

Andere websites van Jos Schmitz

Duitse kerken en kloosters  /  Duitse kastelen en paleizen   /   Zanggroep Vocus   /   Schilder Pantaleon Hajenius   /   Hanzesteden   /   Pedac 1971 Reünie   /   Ramakers Reünie   /   Kunst van Anna Czerniawska   /   Wereldfotoserie   /   Reisfoto's Jos en Clim   /   KNS Gilde Opleidingen  /  De stad Roermond  /  Wereldmuziek Matiz   /   Verdwenen Steden  /  Ommuurde Steden   /  Heilige Plaatsen  /  Kuuroorden  /  Beelden België  Beelden Oost-Europa  / Begraafplaatsen  /  Natuurwonderen   / Bekende Pleinen  /  Parken en Tuinen  / Bekende Bruggen  /    Wereldmusea  /  Paleizen Zuid-Europa  /  Beelden Duitsland  /  Beelden Nederland