Oezbekistan
Start OEZBEKISTAN TASJKENT SAMARKAND SHAHRISABZ BOECHARA KIZILKOEM KHIVA FERGANA THUISREIS INFO DUITS

Oezbek Airlines Aralmeer Zijderoute Trein Wetenschap Kerst Monumenten Dompelaar Bergen Links


1998    1998

 WINTERREIS NAAR OEZBEKISTAN

Clim Schmitz

Dit is een aflevering van de Reissite van Jos en Clim Schmitz. Ga ook naar onze andere websites: tientallen landen, honderden verhalen, duizenden foto's!

E-mail webmaster Jos Schmitz

 Reissite Jos en Clim  /  Werelderfgoed Unesco  / Eigen reisfotoserie

Jos Schmitz

  CENTRAAL   - AZIE  IN  DE  WINTER   

Bekijk ook ons filmpje!


(Klik op het kaartje voor een vergroting.)

Monumenten

Vlag van Oezbekistan

uzbekistanmapLP.gif (15827 bytes)

 
Opmerking vooraf:
Uit privacy-overwegingen heb ik de namen van de deelnemers veranderd in de hoop ze onherkenbaar te maken.
 

Centraal - AziŰ, en meer in het bijzonder Oezbekistan, staat al langer op mijn verlanglijstje van te bezoeken regio's en landen. Tot dusverre is het er nog niet van gekomen; andere bestemmingen trokken sterker. Zeker in de zomermaanden, de vaste tijd waarin wij in de gelegenheid zijn verre reizen te maken, is een vertrek naar dit gedeelte van de Aziatische landmassa geen echte optie vanwege het klimaat. Het is er dan immers snikheet en kurkdroog, omstandigheden die het voor ons minder aantrekkelijk maken om er pakweg zo'n maand rond te trekken.

In de wintertijd daarentegen is het klimaat daar helemaal omgeslagen . Hoewel de winters er doorgaans kort zijn, kunnen ze wel uiterst krachtig uitvallen. Vooral in de halfwoestijnen Kizilkoem (struikwoestijn, Lett.: rode zandvlakte (Turks) en Karakoem  (halfwoestijn, zwarte zandvlakte (Turks) en in de karig begroeide steppen kan het bar en boos zijn. Als er sneeuw valt kan die maanden lang de grond bedekken omdat die niet warm genoeg wordt om het te laten dooien.

Toch vormde dit voor mij geen doorslaggevende reden om af te zien van een reis door Oezbekistan. Ik wilde die berucht strenge winters op de Russisch - Aziatische steppen wel eens aan den lijve ondervinden. Bovendien zou ik me op het ergste kunnen voorbereiden door me warm in te pakken.  

LANDENPROFIEL VAN OEZBEKISTAN (1995)

Kaart Oezbekistan

Er waren ook andere redenen om dit stukje van de wereld voorheen links te laten liggen. Na het abrupte uiteenvallen van het Sovjetşimperium was er in de Centraal - Aziatische staten een machtsvacuŘm ontstaan. Hoewel de oude plaatselijke communistische apparatsjiks  (invloedrijke leden van de Communistische Partij) er als de kippen bij waren om onder een nieuwe naam de macht van hun voormalige Russische broodheren over te nemen, bleef het zowel sociaal-maatschappelijk als economisch rommelen in die regio.  Ik had in de pers de ontwikkelingen in met name Oezbekistan op de voet gevolgd. Werkloosheid en criminaliteit hebben een hoge vlucht genomen, in Oezbekistan worden politieke tegenstanders van president Karimov met harde hand onderdrukt en is een endemische corruptie in alle lagen van de samenleving doorgedrongen, de bureaucratie werkt er verstikkend, openbare diensten zijn tot praktisch nul gereduceerd, overal dreigen etnische conflicten de kop op te steken, de inflatie is tot recordhoogten gestegen.

Ook ecologisch schijnt de situatie allesbehalve rooskleurig; grote gedeelten van de ge´rrigeerde landbouwgrond is vergiftigd door decennialang gebruik van landbouw bestrijdingsmiddelen. Ook wordt er te veel water onttrokken aan de Amoe Darja en de Syr Darja ( Amoe Darja: een van de twee grote rivieren die voor irrigatiedoeleinden wordt afgetapt; vroeger door Alexander de Grote de Oxus genaamd. Mondt uit in het Aral - meer, evenals de Syr Darja. Deze andere levensader van de regio stroomt voornamelijk door Kazakstan.) Hierdoor is het land uitgedroogd en het waterniveau van het Aral ş meer drastisch gezakt. Dit heeft funeste gevolgen voor de gezondheid van flora en fauna. De lokale bevolking laat dit milieuprobleem evenmin onberoerd, de gezondheid van de boeren in de getroffen gebieden loopt schrikbarend achteruit.

  

 

De etnische Russen voelen zich gediscrimineerd en trekken massaal weg naar hun oude vaderland. Meestal zijn deze beter opgeleid dan hun Oezbeekse broeders, zodat hun remigratie een geduchte aderlating betekent voor de techniek, wetenschap en industrie van het land.  

In buurland Tadzjikistan woedt al jaren een bloedige burgeroorlog. Er is niet alleen sprake van simpele stammentwisten, maar ook religieuze ideologieŰn spelen er een rol in. In al deze landen groeit de islamitische oppositie aan betekenis. Het overgrote deel van de bevolking hier is moslim, maar na 60 jaar onderdrukking door de sovjets laait de vlam van het geloof niet meer zo snel op. Bovendien zijn de meeste gelovigen soennitisch, in tegenstelling tot hun zuiderburen de IraniŰrs die de sji´etische variant belijden en meer fanatiek zijn. Het moslimşfundamentalisme schijnt in Centraal-AziŰ dan ook geen vruchtbare voedingsbodem te vinden. Waarom dan toch geboekt voor een land waarover allerlei alarmerende berichten in de internationale pers verschijnen?

Op de eerste plaats vanwege de magische klank van befaamde pleisterplaatsen als Boechara en Samarkand op de legendarische Zijderoute. Al vanaf mijn prilste jeugd, toen ik de bloedstollende verhalen over volkerenknechter Timoer Lenk in de Panorama en de Revue las, hebben deze verre streken mij geobsedeerd. Timoer Lenk was naar men zegt een nazaat van de Mongool Djengis Khan, die in de veertiende eeuw grote delen van AziŰ veroverde en overal een spoor van bloed en vernieling achterliet . Zijn bijnaam was: Tamerlane, ofwel Timoer de Lamme. Ook was hij halfblind.  Enige negatieve publiciteit in de krant kon me niet afschrikken. Uit ervaring weet ik dat reizigers en toeristen over het algemeen met rust worden gelaten zolang ze maar geen partij kiezen. En uiteraard dienen ze ook politiek getinte discussies uit de weg te gaan. Bovendien zou ik met een groep reizen, wat in (voormalige) totalitaire landen gunstig is; je geniet extra bescherming en de bureaucratie met zijn kleptocratische trekjes gaat grotendeels aan je voorbij.

Een andere reden heeft meer te maken met de taalkundige situatie in dit land. De meeste mensen in de grotere steden spreken als vanouds nog Russisch, de taal van hun bezetter. Daarnaast wordt onder de minder opgeleide bevolking en vooral in de dorpen Oezbeeks gesproken, hetgeen een variant is van het Turks. Aangezien ik beide talen een beetje beheers, wilde ik ze eens naast elkaar in de praktijk gebruiken. Als voorbereiding op deze reis heb ik dan ook zowel het Russisch als het Turks stevig herhaald.

Tenslotte had ik ook nog een minder rationele reden om naar Oezbekistan koers te zetten. Ik was er immers nog niet geweest en werd dus gewoon gedreven door platvloerse nieuwsgierigheid. Dus, op naar ...

   Naar boven

UNESCO WERELDERFGOEDEREN IN OEZBEKISTAN

HET WEER IN OEZBEKISTAN

OEZBEKISTAN TASJKENT SAMARKAND SHAHRISABZ BOECHARA KIZILKOEM KHIVA FERGANA THUISREIS INFO DUITS

Bezoekers:


Laatste update: september 2013

ONZE  ANDERE  REISVERSLAGEN

ALASKA   /  ARGENTINI╦  ARMENI╦ /  AUSTRALI╦   /  AVONTUREN  /  BALKANREIS  /  BELGI╦  /  BELIZE   /  BULGARIJE  /  CANADA   /   CALIFORNI╦   /   CHILI   /   CHINA   /   CUBA   /   CURAăAO   /   CYPRUS   /   DENEMARKEN   /   DUITSLAND   /  ECUADOR   /   EGYPTE   /   ENGELAND   /  ESTLAND  /  FILIPPIJNEN  /  FINLAND   /  FOTOSITE  /  FRANKRIJK  /  GEORGI╦   GRIEKENLAND  /  GUATEMALA   / HONGARIJE   /  IERLAND   /    INDIA  /  INDONESI╦  /    IRAN  /   ISRA╦L  /   ITALI╦   /  JORDANI╦   /   KRETA   /   KROATI╦   /  LETLAND   /   LITOUWEN   LUXEMBURG  /   MADEIRA   /   MALEISI╦   /   MALLORCA   /  MALTA  /   MAROKKO   /   MEXICO YUCATAN   /   MEXICO  /  NEPAL   /   NEW YORK   /   NOORWEGEN   / OEKRA¤NE /   OEZBEKISTAN   /  OOSTENRIJK  /   PARAGUAY   /   PERU   /   POLEN   /  PORTUGAL  /   REISFOTO'S   / ROEMENI╦   ROERMOND  / RUSLAND   /   SCANDINAVI╦   /   SICILI╦   /   SINGAPORE   /   SLOVENI╦   /  SLOWAKIJE SPANJE   /   SRI  LANKA   /   SYRI╦   /   THAILAND   /  TSJECHI╦   /   TUNESI╦   /   TURKIJE   /   UNESCO - SITE   /   URUGUAY   /   USA    /  WERELDERFGOED   /  WERELDFOTO'S / ZUID-AFRIKA  /   ZWEDEN  /  ZWITSERLAND 

Andere websites van Jos Schmitz

Duitse kerken en kloosters  /  Duitse kastelen en paleizen   /   Zanggroep Vocus   /   Schilder Pantaleon Hajenius   /   Hanzesteden   /   Pedac 1971 ReŘnie   /   Ramakers ReŘnie   /  
Kunst van Anna Czerniawska   /   Wereldfotoserie   /   Reisfoto's Jos en Clim   /   KNS Gilde Opleidingen  /  De stad Roermond  /  Wereldmuziek Matiz