Oekra´ne 2009
Start Jalta Krim Odessa Lviv Kiev Meer Oekra´ine Meer Eurocult


       

 

Jos Schmitz Dit is een aflevering uit de reissite van Jos en Clim Schmitz.

Dit web behoort bij een serie landen die we in de loop der tijd in Midden- en Oost - Europa  bezochten. Ze lagen vˇˇr 1990 allemaal nog achter het IJzeren Gordijn.

Ga ook naar onze andere websites: tientallen landen, honderden verhalen, duizenden foto's!

Clim Schmitz
Reissite Jos en Clim  Werelderfgoed Unesco Eigen reisfotoserie
   

Vragen of suggesties? E-mail webmaster Jos Schmitz.

 

 

Onze andere sites van Midden - en Oost - Europa

INLEIDING

 

WAAROM OEKRA¤NE?

Clim was deze keer aan de beurt om een bestemming voor onze zomerreis te kiezen. De laatste jaren hebben we onze verre reizen vooral tot Oost ľ Europa beperkt. In dat rijtje ontbraken de landen Wit  - Rusland, MoldaviŰ en Oekra´ne. De eerste twee landen vielen af vanwege de grimmige postcommunistische sfeer en het despotische regime van Loekasjenko in Wit-Rusland en de criminele rechteloosheid en armoede in MoldaviŰ. Het werd dus Oekra´ne.

We vonden de afstanden te ver om de eigen auto te gebruiken, bij die beslissing speelde ook het risico van diefstal een rol. We wilden onze Volvo niet in de waagschaal stellen voor wat meer bewegingsvrijheid en mobiliteit onderweg. (In 1995 sloegen we alle waarschuwingen dienaangaande in de wind en binnen een dag werd onze Audi in Polen gekaapt; we hebben hem nooit meer teruggezien.) Onze keus viel dan ook op een georganiseerde groepsreis. Het aanbod aan reizen naar wat verder gelegen Oost-Europese landen is beperkt en we kwamen dan ook al gauw terecht bij Eurocult , een organisatie die in dit soort reizen gespecialiseerd is.

Hoewel het aantal deelnemers eigenlijk te klein was (9 personen) ging de reis toch door. De groep bestond uit enkele stellen en alleenreizenden. De bekwame reisleidster Nataliya Groos completeerde de groep. Nataliya is Oekra´ense en beheerst vijf talen, waaronder het Nederlands. Alle groepsleden waren ge´nteresseerd in de cultuur en historie van Oekra´ne en hadden zich in meerdere of mindere mate voorbereid op de reis. Het verplichte visum is enkele jaren gelden afgeschaft.

JALTA EN DE KRIM
De reis duurde 15 dagen en voerde ons vanaf Schiphol naar Kiev, waar we overstapten op een vlucht naar het schiereiland de Krim aan de Zwarte Zee ľ kust. Daar verbleven we drie dagen in Jalta, dat gezegend is met een mediterraan klimaat en al in Sovjettijden een gewild vakantieoord was. We maakten er excursies naar het binnenland en naar Sebastopol. We werden er ondergebracht in een kolossaal driesterrenhotel.

ODESSA
Een nachttrein voerde ons naar de bruisende havenstad Odessa, waar we ook een drietal dagen verbleven. Geen excursies naar de omgeving hier, maar wel een stadsbezichtiging stond op het programma, waarbij de beroemde Opera en de Potemkin-trappen uiteraard niet konden ontbreken. De nog vrij jonge stad (18de eeuw) doet met zijn vele terrasjes en platanen langs de straten Frans aan.

LVIV
Een tweede nachttrein bracht ons naar Lviv, een stad in het westen van het land. Deze stad is in de loop der eeuwen een speelbal van de grootmachten geweest en werd onder verschillende namen bekend: Lemberg (Habsburgs - Oostenrijks), Lwˇw (Pools),  Lvov (Russisch) en tenslotte Lviv (Oekra´ens).  De stad is de Tweede Wereldoorlog vrijwel ongeschonden doorgekomen (net als het Poolse Krakau trouwens), een vergaande opknapbeurt van het centrum na de onafhankelijkheid van Oekra´ne heeft de stad volgens diverse reishandboeken tot een ôtweede Praagö gemaakt, daar zijn we het mee eens. Gelukkig is het er nog er niet zo druk. Er hangt een relaxte sfeer, wat natuurlijk ook met het fraaie zomerweer te maken had. De stad puilt uit van de bezienswaardigheden; niet voor niets staat ze op de lijst van Werelderfgoederen van de Unesco. We verbleven ook hier drie dagen.

KIEV
Tenslotte beŰindigden we onze reis inde hoofdstad Kiev (Kyiv), dat we opnieuw per nachttrein bereikten. Deze miljoenenstad ligt aan beide oevers van de brede rivier de Dnjepr en heeft de reiziger veel te bieden. In Sovjettijden had de stad de naam van een kil en grauw oord met walmende industrie te zijn, maar de overgang naar een semi -kapitalistische maatschappij heeft de stad geen windeieren gelegd. Ze heeft een complete gedaantewisseling ondergaan: niet alleen oude neergehaalde kerken en kloosters werden in volle glorie hersteld (in dit verband is de Lavra ofwel het Holenklooster vermeldenswaard) , maar ook de seculiere gebouwen en monumenten in het centrum kregen een opknapbeurt. CafÚs, restaurants en casinoĺs rezen als paddenstoelen uit de grond en het ene trendy winkelcentrum na het andere werd geopend. Kortom, een stad voor elk wat wils waar je beslist een volle week zou kunnen doorbrengen.

Vanuit Kiev vlogen we ĺs morgens in alle vroegte terug naar Amsterdam.

Reisduur: 15 dagen

Vervoer
Vliegen:  Amsterdam ľ Kiev (v.v.) / Kiev ľ Simferopol
Trein: drie nachtreizen van 550, 800 en 500 km.
Bus: touringcar en busjes (excursies)

Reisdata
Heen: 08-08-2009  /  Terug: 22-08-2009

Over de naam Oekra´ne    /  Meer info: oekraine.startpagina.nl 

 

 

Ik kan me niet herinneren dat ik ook maar iemand over Oekra´ne heb gehoord in de tijd dat wij op de Krim vertoefden. 
De belangrijkste aanwijzingen dat de Krim deel uitmaakte van de Oekra´ne waren de grivna, de Oekra´ense munteenheid, en de breed gevoelde minachting 
voor de regering achter deze munt. 
Het handjevol mensen in de Krim dat het voor de wind ging deed evengoed zijn beklag over de corrupte praktijken van de overheid. 
Zaken doen was onmogelijk zonder een schimmige vorm van belasting af te dragen aan een of andere ambtenaar. 
Maar dat was een luxeprobleem voor de gemiddelde inwoner van de Krim Ś veelal in loondienst of gepensioneerd Ś 
die maar nauwelijks het hoofd boven water kon houden.

 

INTRODUCTION IN ENGLISH

Onze reisroute

 

Beknopte info

Oekra´ne is ÚÚn van de grootste landen van Europa, maar voor velen een grote onbekende. Decennialang was het dan ook onderdeel van de Sovjet-Unie. Inmiddels is het land alweer ruim vijftien jaar onafhankelijk. Het laveert nu tussen aansluiting met het moderne Europa en het oude Sovjetverleden. Reizend door dit afwisselende land word je met deze twee kanten geconfronteerd, terwijl de hoofdstad Kiev een moderne, liberale indruk maakt, waan je je op het platteland al gauw enkele decennia terug. Bezoeken aan de vele, vaak prachtig gelegen, historische kerken en kloosters worden afgewisseld met uitstapjes aan de indrukwekkende Krim .

De stad Kiev

In Podil, de oude historische handelswijk Kiev vind je diverse oude handelshuizen, winkels, orthodoxe kerken, kloosters en musea. Hier vind je veel souvenirstalletjes en wandel je zo naar Sint Michaels - klooster met z'n vele gouden koepels. Daar vandaan zie je Kiev's beroemdste en oudste kathedraal al liggen, die van Sint Sofia. Iets buiten het centrum van Kiev kun je het beroemde Holenklooster bezoeken. Dit indrukwekkende complex bestaat uit vele beroemde kerken, kloosters, een aantal musea en een aantal grotten. In het nauwe gangenstelsel door de grotten kun je zien hoe de monniken vroeger leefden. Nu zijn er een aantal tombes met de gemummificeerde overblijfselen van de voormalige monniken.

Odessa en de Krim

EÚn van de bekendste steden en ongetwijfeld een hoogtepunt van de reis is de stad Odessa. Het is de belangrijkste havenstad, ÚÚn van de meest geliefde badplaatsen en een stad met een rijke historie. Stad ook van beroemde schrijvers, dichters en filmers. Poesjkin en Isaak Babel woonden hier en Eisenstein filmde er de trappen van Potemkin. Ook aan de Zwarte Zee ligt het schiereiland de Krim, ÚÚn van de meest populaire vakantieoorden van de voormalige Sovjet-Unie. Je kunt er overnachten in Sebastopol en Jalta en diverse paleizen en steden bezoeken.

Bekijk meer foto's op Windows Live!

Betekenis nationale vlag Ons "papieren" verslag Oekra´ense bankbiljetten

   GROOTSTE STEDEN IN OEKRA¤NE

    

HET WEER IN OEKRA¤NE

Oekra´ne

Onder invloed van de grote volksverhuizingen trokken Slaven vanuit het noorden het huidige Oekra´ne binnen. Mede dankzij zijn gunstige ligging ontwikkelde de hoofdstad Kiev zich steeds meer als een van de belangrijkste steden van Oost-Europa. De lange traditie en culturele identiteit stammen uit de tijd van de staat Kyvian Rus, dat in de 10de eeuw een van de machtigste koninkrijken van Europa was. Het waren de prinsen van Kiev die buitenposten als Moskou en Vladimir lieten bouwen. Sindsdien heeft het land vele oorlogen met buurlanden doorstaan en daarmee zijn dominante positie verloren. Rond 1450 werd het land in zijn geheel geregeerd door buitenlandse heersers. Langs de Zwarte Zeekust bouwden handelaren uit VenetiŰ en Genua diverse versterkte nederzettingen, deze vielen echter al snel in handen van de Mongoolse Gouden Horde. Het noorden werd geregeerd door Polen en Litouwen. Inmiddels hadden de Kozakken zich op de steppen gevestigd. Deze gevluchte boeren en lijfeigenen, die niet langer onder de Turkse overheersing en het Ottomaanse rijk wilden leven, waren befaamd om hun vechtlust en paardrijdkunst. In Oekra´ne hielpen zij de Russische tsaar de Poolse overheersers te verjagen. De tsaar beloofde ze een eigen Kozakkenstaat, maar brak zijn belofte en annexeerde het gebied in 1667.

Vooral in de 18de eeuw werden in het zuiden veel oorlogen  gevoerd tussen de Turken en de Russen. Na de Eerste Wereldoorlog en het afzetten van de Russische tsaar, had Oekra´ne een kans om onafhankelijk te worden maar het land verviel in een burgeroorlog. Na de Tweede Wereldoorlog trad het land in z'n geheel toe tot de Sovjet-Unie.

Sinds de onafhankelijkheid van 1991 probeert Oekra´ne op eigen benen te staan. Als typisch Unieland was het niet ingesteld op zelfstandig functioneren. Oekra´ne is nu een democratische republiek. De president wordt rechtstreeks door het volk gekozen. Het startende ondernemerschap viert hoogtij en overal wordt gerenoveerd en gebouwd. Dit komt ook ten goede aan het toerisme dat tot nu toe in de kinderschoenen stond. De infrastructuur is verbeterd en overal worden mooie hotels en restaurants gebouwd. Oekra´ne heeft de internationals toerist veel te bieden. Zo herbergen de grote steden prachtige kunsthistorische schatten, de bergen fantastische wandelmogelijkheden voor natuurliefhebbers en sportievelingen en de kusten geweldige stranden.

Vandaag de dag is Kiev een moderne stad met een zeer oud historisch centrum dat ongetwijfeld de bekendste culturele rijkdommen van Oekra´ne herbergt. Lviv is een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa en Odessa is met haar mediterrane klimaat een fantastische bestemming voor zowel de cultuur- als strandliefhebbers.

Bekijk ook onze video!

OEKRA¤NE

 Het op ÚÚn na grootste land van Europa

Met uitgestrekte vlakten, besneeuwde bergen en de zonnige kusten van de Krim bezit
Oekra´ne een grote variŰteit aan landschappen.

 

Oekra´ne bestaat uit een langgerekte rechthoek van 1200 km van west naar oost, gelegen tussen Polen en de heuvels van de Don. Van noord naar zuid, vanaf Wit-Rusland tot de zuidkust van de Krim, beslaat het land meer dan 8 breedtegraden. Het grootste deel van Oekra´ne bestaat uit een laagvlakte gelegen op minder dan 100 m boven zeeniveau. Deze uitgestrektheid wordt bespoeld door de Dnjepr en zijn zijrivieren Pripjat, Sula, Psel en Orel. Enkele kleine heuvels van zeer geringe hoogte (200 tot 367 m) rijzen op tussen de Dnjepr, de Bug en de Donau in het westen, en tussen de Dnjepr en de Don in het oosten.

Het uiterste westen maakt deel uit van het Karpaten - gebied. Dit is een bergachtige streek, waar de hoogte geleidelijk oploopt van 1000 naar 2000 m. Hetzelfde geldt voor de zuidkust van de Krim, waar de hoogte op enkele kilometers van de kust de 1500 m overschrijdt. Deze smalle bergketen (nog geen 15 kilometer), die van zuidwest naar noordoost loops, is in feite het westelijkste deel van het Kaukasus - gebergte. De Zee van Azov en de Baai van Odessa zijn relatief ondiep (-14 m in het geval van de Zee van Azov). Voor de kust van Sevastopol en van Jalta is het continentaal plat echter zeer klein, en op 20 km van de kustlijn komen diepten van meer dan 2.000 m voor.

CIJFERS
Oppervlakte: 603.700 km2  (15 x Nederland)  /  Bevolking (1995): 52 miljoen inwoners (Oekra´ners 73%, Russen 22%, joden 1%, Tataren 0,3%)  /  Hoogste punt: Goverla (2061 m) /  Gemiddelde hoogte: 300 m

WETENSWAARDIGHEDEN

  •  Hoofdstad: Kiev (2,6 miljoen inwoners)

  •  Talen: Oekra´ens, Russisch / Munteenheid: grivna (1 Ç = ongeveer 11 grivna / hrivna)

  •  Godsdiensten: Oekra´ens- en Russisch-orthodoxe, katholicisme

  •  Belangrijkste steden: Kiev, Charkov, Dnjepropetrovsk, Donetsk, Odessa

 

Met een zeer vruchtbare zwarte aarde op tweederde van zijn grondgebied is Oekra´ne
lange tijd de graanschuur van de Sovjet-Unie geweest.

BRONNEN VAN INKOMSTEN
IJzer, steenkool, mangaan, aardgas, titanium, nikkel. Chemische Industrie. Tarwe, aardappelen, vlees, zuivel, graan, suikerbieten.

Oekra´ne, dat altijd een speelbal tussen oost en west is geweest, was in de loop van zijn geschiedenis afhankelijk van de macht van de omringende landen. Aanvankelijk was het lot van Oekra´ne nauw verwikkeld met dat van Rusland. Kiev was in de 11e eeuw het centrum van het Russisch vorstendom. Na de inval van de Tataren in de 13e eeuw brak voor Oekra´ne een woelige tijd aan, waarin het land werd verdeeld tussen Polen en Litouwen. Na de Kozakkenopstand van 1665 werd het oostelijk deel in 1667 bij Rusland geşvoegd. De rest van Oekra´ne (behalve GaliciŰ) werd door het Russische rijk geannexeerd na de tweede Poolse deling van 1793. In 1917 riep Oekra´ne, in reactie op het uitbreken van de Oktoberrevolutie, de onafhankelijkheid uit. Hieraan kwam al snel een einde en Oekra´ne werd een speelbal tussen Polen, Duitsland en de Sovjet-Unie. Geconfronteerd met het anarchistisch oproer van Machno en het oprukken van het Rode Leger, sloot de nationalistische regering van Petljoera een verbond met Polen. Dit kon echter niet verhinderen dat de Sovjetregering de controle over Oekra´ne overnam en het land bij de Sovjet-Unie inlijfde in 1922.

Een kwart eeuw lang stelde de communistische regering alles in het werk om het Oekra´ense nationalisme de kop in te drukken. Maar de gedwongen collectivisering, de deportaties en de hongersnoden van 1932 bleken onvoldoende om het Oekra´ense verzet te breken. Hierdoor kwam het dat de Duitse invasie van 1941 grote verwachtingen opwekte bij de Oekra´ense nationalisten. In de hoop op een onafhankelijke staat onder Duitse bescherming collaboreerden veel Oekra´ners met de nieuwe orde, wat Stalin er na de oorlog toe bracht strenge represaillemaatregelen te nemen. Na de val van de Sovjet-Unie nam Oekra´ne in december 1991 deel aan de oprichting van het GOS, wat de onenigheid met Rusland inzake de Krim en de toekomst van de in Sevastopol gelegerde vloot echter niet uit de wereld hielp.

KLIMAAT
Landklimaat met strenge winters en warme, natte zomers. Gemiddelde temperaturen in Kiev: -6, 1' C in januari, 20,4░ C in juli. Gemiddelde neerslag: 615 mm per jaar. Middellandse - Zeeklimaat op de Krim.

BEZIENSWAARDIGHEDEN
In Kiev: de Sofia - kathedraal, het paleis Mariinski, het klooster Kievo Petsjerskaja Lavra. De trappen (voorval met de Potjomkin in 1905) en de opera van Odessa. De Krim en Jalta.

 

Vragen of suggesties? E-mail webmaster Jos Schmitz.

Onze andere aparte webs over landen en reizen

Hanzesteden  bezocht

Unesco Werelderfgoederen

Duitse kastelen en paleizen

Duitse kerken en kloosters

Verdwenen Steden

Onze reisfoto's

Paleizen Zuid-Europa 

Beroemde Gebouwen

Ommuurde Steden

Heilige Plaatsen

Begraafplaatsen

Beelden BelgiŰ

Wereldmusea

Parken en Tuinen

Beelden Duitsland

Beelden Nederland

Beelden Oost-Europa

Natuurwonderen

Kuuroorden

Bekende Pleinen

Bekende Bruggen

Beelden AziŰ

Beelden Nederland

Musea Limburg

 

 

Jalta Krim Odessa Lviv Kiev Meer Oekra´ine Meer Eurocult

Bezoekers: 


Laatste update: september 2015

ONZE  ANDERE  REISVERSLAGEN

ALASKA   /  ARGENTINI╦ / ARMENI╦ /  AUSTRALI╦   /  AVONTUREN  /  BALKANREIS  /  BELGI╦  /  BELIZE   /  BULGARIJE  /  CANADA   /   CALIFORNI╦   /   CHILI   /   CHINA   /   CUBA   /   CURAăAO   /   CYPRUS   /   DENEMARKEN   /   DUITSLAND   /  ECUADOR   /   EGYPTE   /   ENGELAND   /  ESTLAND  /  FILIPPIJNEN  /  FINLAND   /  FOTOSITE  /  FRANKRIJK  /  GEORGI╦   / GRIEKENLAND  /  GUATEMALA   / HONGARIJE   /  IERLAND   /    INDIA  /  INDONESI╦  /    IRAN  /   ISRA╦L  /   ITALI╦   /  JORDANI╦   /   KRETA   /   KROATI╦   /  LETLAND   /   LITOUWEN /    LUXEMBURG  /   MADEIRA   /   MALEISI╦   /   MALLORCA   /  MALTA  /   MAROKKO   /   MEXICO YUCATAN   /   MEXICO  /  NEPAL   /   NEW YORK   /   NOORWEGEN   / OEKRA¤NE /   OEZBEKISTAN   /  OOSTENRIJK  /   PARAGUAY   /   PERU   /   POLEN   /  PORTUGAL  /   REISFOTO'S   / ROEMENI╦  /  ROERMOND  / RUSLAND   /   SCANDINAVI╦   /   SICILI╦   /   SINGAPORE   /   SLOVENI╦   /  SLOWAKIJE SPANJE   /   SRI  LANKA   /   SYRI╦   /   THAILAND   /  TSJECHI╦   /   TUNESI╦   /   TURKIJE   /   UNESCO - SITE   /   URUGUAY   /   USA    /  VERDWENEN_STEDEN  /   WERELDERFGOED   /  WERELDFOTO'S  / ZUID-AFRIKA  /   ZWEDEN  /  ZWITSERLAND 

Andere websites van Jos Schmitz

Duitse kerken en kloosters  /  Duitse kastelen en paleizen   /   Zanggroep Vocus   /   Schilder Pantaleon Hajenius   /   Hanzesteden   /   Pedac 1971 ReŘnie   /   Ramakers ReŘnie   /   Kunst van Anna Czerniawska   /   Wereldfotoserie   /   Reisfoto's Jos en Clim   /   KNS Gilde Opleidingen  /  De stad Roermond  /  Wereldmuziek Matiz   /   Verdwenen Steden  /  Ommuurde Steden   /  Heilige Plaatsen  /  Kuuroorden  /  Beelden BelgiŰ  Beelden Oost-Europa  /  Begraafplaatsen  /  Natuurwonderen   / Bekende Pleinen  /  Parken en Tuinen  / Bekende Bruggen  /    Bekende Pleinen  /  Wereldmusea  /  Paleizen Zuid-Europa  /  Beelden Duitsland    /  Beroemde Gebouwen  /  Beelden AziŰ  /  Beelden Nederland   /  Musea Limburg