Guatemala
Start Cancun Merida Palenque San Cristobal Guatemala Antigua Chichicastenango Tikal Quirigia Rio Barrios Belize City Caye Caulkner Playa del Carmen FOTOCOLLAGES

Ondergang Mayas De Mayas


SAN CRISTOBAL -  GRENS MEXICO / GUATEMALA
LAGO Dl ATITLAN -  PANAJACHEL

   

Bekijk ons filmpje:

 

Ga ook naar onze FOTOCOLLAGES!  /  Meer info GUATEMALA

Een weg als een gatenkaas

Met de busmaatschappij Christofer Colon, de beste in Chiapas, door een dal en over enkele bergruggen via Comitan naar de grens van Guatemala. Daar overstappen op een eigen busje, type Coaster; het busje moet eerst worden gedesinfecteerd! De chauffeur heet Alex. het is een magere vent van rond de vijftig, best sympathiek, Spaanse achtergrond (d.w.z. geen Indiaans bloed) en enkel Spaans pratend. Overigens, Hanny spreekt ook Spaans, redelijk goed zelfs. Jos en Thea zijn de anderen die een en ander kunnen volgen, maar zelf actief communiceren gaat  slechts heel onbeholpen. Een dramatisch mooie rit volgt: weidse landschappen, af en toe door mist rijdend, veel kleurige indigena's langs de rand van de weg, een wegdek als een gatenkaas.

Om 15.00 uur hebben we lunch in restaurant Las Vegas, dat speciaal voor ons open gaat (ondanks de siŰsta!). In Guatemala is het nog veel armoediger dan in Mexenland. We zien opvallend veel fietsers op de weg, ondanks al die steile hellingen. Steeds vaker belanden we in een dicht wolkendek, chauffeur Alex is gelukkig aan de voorzichtige kant, geen macho dus. Via Huehuetenango bereiken we de rand van het Atitlan - meer, waaromheen drie vulkanen liggen gesitueerd. We dalen af naar Panajachel, een toeristisch dorp met veel Amerikaanse rugzakkers. We kwartieren ons in bij hotel Galino met Spartaans ingerichte kamer. Jos gaat onmiddellijk geld wisselen in de enige plaatselijke bank; vier tot de tanden toe bewapende guards slaan grimmig het geldverkeer gade. Na Jos komt de rest van de groep aan. Zij vissen achter het net: al het geld van de bank is dan net op!

 

MEER VAN ATITLAN

Het meer van Atitlßn ligt 147 kilometer van Guatemala Stad op 1562 boven zeeniveau, is ca. 8 kilometer breed en 18 kilometer lang en is ėėn van de mooiste en kleurrijkste meren ter wereld. De kleuren veranderen constant en het is ingesloten door paarsachtige bergen en olijfgroene heuvels. De meer dan tien dorpjes aan het meer worden bewoond door 3 stammen met elk hun eigen taal, gebruiken en cultuur. U kunt een bootje met bestuurder huren die u in een dag rondom het meer voert, ondertussen de verschillende dorpjes aandoend en genietend van de prachtige en wisselende landschappen en vergezichten.

PANAJACHEL

Panajachel is het dorpje, waar de meeste bezoekers aan dit meer verblijven, dat wordt gedomineerd door de grote kerk uit 1567. Tevens is dit de uitvalsbasis voor een bezoek aan Chichicastenango, of kortweg Chichi zoals de plaatselijke bevolking zegt.

Er zijn 3 hele beroemde Indianenmarkten in Latijns - Amerika. Naast die van Tarabuco in Bolivia en Otavalo in Ecuador is de markt op donderdag en zondag van Chichi de beroemdste. Van heinde en ver stromen op deze dagen de Indianen toe om hun waren als kleding, voedsel en allerlei snuisterijen te verkopen op de grote marktplaats. Natuurlijk is dit toeristisch, maar zoals zo vaak is dit niet voor niets. U zult nog dagen nodig hebben om Ĺbij te komenĺ van de opgedane indrukken, het lawaai en de doordringende geuren.

 

Clim lijkt hier wel een reus... Overal in de dorpjes huisvlijt

 

Ĺs Avonds eten we in de Papagaio, we kiezen de duurste gerechten uit. Veel restaurants hier. Het nationale bier heet hier Gallo (dat is Spaans voor Haan). Dat drinken we vaak bij het gerecht Pollo (dat is Spaans voor kip), beide gaan uitstekend samen! We komen in een hevige regenbui terecht, zonder paraplu of regenjas. Daarom biertje op een overdekt terras van een uitgestorven steakrestaurant. Op de patio van het hotel, dat trouwens vol planten en paadjes staat, opnieuw biertjes drinken. Warme douche pakken. Naast ons slaapt Hanny, die veel met de Cats optrekt.

 

Onze dierenvriend Clim 
Bezinning onder het kruis
Grabbelen maar!

MEER VAN ATITLAN / SOLOLA

Plaatselijke benaming Lago de Atitlßn / Oppervlakte meer 130 km / Ligging meer 1562 m boven zeespiegel

Toen de 19e-eeuwse Duitse ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt het meer van Atitlan zag, noemde hij het 'het mooiste meer ter wereld'. Dit sprankelende kratermeer te midden van drie grote vulkanen is omringd door dorpjes waarvan de bewoners nog steeds twee verschillende Maya-dialecten spreken.

Het Lago de Atitlßn is ongeveer 84.000 jaar geleden ontstaan toen een hevige uitbarsting een 914 m diep gat sloeg met een doorsnede van 18 km. De vulkaanas kwam helemaal tot Panama in het zuiden en Mexico in het Noorden. Naarmate de krater zich vulde met regenwater baande het magma eronder zich een weg door andere openingen in het aardoppervlak. Zo ontstonden de drie vulkanen die tegenwoordig op een hoogte van 3200 tot 3810 m liggen. Met een diepte van 335 m heeft het meer van Atitlan geen afwatering bovengronds, maar men vermoedt dat het in verbinding staat met een netwerk van ondergrondse rivieren. De Xocomil, de middagwind ôdie zonde wegvoertö, kan het doorgaans rustige, heldere meer opzwepen tot verraderlijk wit schuim. Vanaf de stad Guatemala kunt u per bus of auto naar het pittoreske dorpje Panajachel reizen.

PANAJACHEL -  BOOTTOER  LAGO -  PANAJACHEL

 

Dorpen als apostelen naast het meer

Een boottochtje staat op het programma, iedereen gaat mee. Eerst te voet naar de aanlegsteiger aan de Lago. Frenk vertelt onderweg over Nepal. Het is kalm weer, slechts een lichte golfslag op het water. De toppen van de vulkanen zijn bedekt met wolken. Het gaat er ontspannen aan toe. We hebben een eigen boot. We leggen bij drie (van de twaalf in totaal) plaatsjes aan. Overal is kleurige markt, in San Pablo is zelfs een soort kermis met reuzenrad. In San Tiago ontbijten we eierkoek met brood, speciaal voor ons bereid. We spreken met een Amerikaanse professor uit CaliforniŰ die er al tien jaar woont en er werkt aan een boek. We komen er niet achter of het een literair of documentair - wetenschappelijk karakter zal hebben. Paardjes en veulens dartelen onbekommerd in de wei langs het water.

Authentieke dorpjes met markten

Groepjes meisjes willen met ons op de foto. In al die dorpjes bevinden zich opvallend veel kerken en kruisbeelden. Onderweg komen we nog een grote groep Nederlanders tegen, wat zijn onze landgenoten buitengaats toch luidruchtig!  In San Antonio, het laatste dorp, vegen vijf vrouwen met takkenbezems het kerkplein aan. Dit dorp ligt hoog, mooi uitzicht over het azuren meer. Het weer betrekt dan, dikke donkere wolken pakken zich boven de vulkanen samen. Op de terugweg (-vaart is  eigenlijk juister) is het water woelig en schommelt de boot vervaarlijk. Eenmaal terug in Panajachel (ook wel spottend Gringotenango genaamd; voor de plaatselijke bewoners zijn alle blanken 'gringo's')) drinken we koffie met gebak erbij. We winkelen op ons gemak. Clim koopt een zilveren munt om zijn verzameling aan te vullen.  

 

Kermis in het dorp San Pablo Coca Cola, all over the world

 

Dit is mijn lievelingskip Het Kruis heerst over het Lago

 

Sit down and relax

's Avonds filete eten in een rustige tent. Aantekeningen maken in een koffiehuis. Jos gaat op zoek naar een regenjas, maar komt terug met een paraplu. Ook kopen we echte leren riemen van lokale makelij. We drinken pilsjes met Mark op een terras van een eenvoudig open restaurant in de buurt van ons hotel. Verder is er voor ons eigenlijk niets te doen. Dat is hier blijkbaar ook de bedoeling: sit down, have a few beers and relax...

 

Fotopagina Maya's  /  Fotopagina Guatemala

MEER INFO GUATEMALA

Binnenlands vervoer

Vliegtuig
Vliegen binnen Guatemala is relatief goedkoop. De meeste toeristen opteren voor transport over land daar de afstanden goed per bus af te leggen zijn. Guatemala City heeft verbindingen met Huehuetenango, Quetzaltenango, Puerto Barrios, Rio Dulce en Flores (Tikal). De meest gevlogen route is die tussen de hoofdstad en Flores. Er bestaat tevens een directe verbinding tussen Flores en Cancun (Mexico).


Huurauto
Guatemala is goed per huurauto te bereizen. Houdt u er wel rekening mee dat, ondanks alle innovaties van de afgelopen jaren, het wegennet beperkt is en de bestrating (soms) ronduit slecht. Het is niet mogelijk de auto mee de grens over te nemen.
Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer in Guatemala is ruwweg gezegd in twee categorieŰn onder te verdelen: de ôPulman bussenö voor de langere- en lokale bussen voor de kortere afstanden. De laatste categorie bestaat veelal uit afgedankte Amerikaanse schoolbussen waarin wij westerlingen te weinig  beenruimte hebben. Tussen de toeristische plaatsen rijden tevens toeristenbussen die wat duurder zijn dan het lokale vervoer, maar het reizen wel veraangenamen.

Accommodatie
Tot in de kleinste plaatsjes in Guatemala zijn er hotels te vinden. In de grote en / of toeristische plaatsen in Guatemala vindt u een uitgebreid aanbod van kleine, eenvoudige hotelletjes tot luxe en dure resorts. Vooral in vakantieperiodes kunnen de hotels aardig vol zitten.

Kosten levensonderhoud
Aan maaltijden en drankjes zult u in Guatemala ongeveer USD 20 pppd uitgeven.

Klimaat/ Beste reistijd
Guatemala heeft het hele jaar door een aangenaam klimaat. Het droge seizoen loopt van november tot en met maart. In het regenseizoen is Guatemala echter ook goed te bereizen. Overdag is het vaak droog en aan het einde van de dag regent het vaak kort, maar heftig. De tempratuur blijft echter aangenaam. September is de natste maand.

Geld
De munteenheid van Guatemala is de Quetzal. Deze is momenteel ong. Ç 0,12 waard.
Het is mogelijk te pinnen in de toeristische centra en op zeer veel plaatsen wordt een creditcard geaccepteerd. Houdt u er wel rekening mee dat de pinautomaten niet zo wijd verbreid zijn als in Nederland en een technisch defect aan deze machines is niet ongebruikelijk. Behalve wat contante dollars voor noodgevallen is het dus raadzaam om een gedeelte van uw geld in traveller cheques mee te nemen.

Link voor omrekenen geldkoersen: http://money.cnn.com/markets/currencies/

Vaccinaties
Link naar site over vaccinaties: http://www.vaccinatiebureau.nl/

Paspoort / Visa
Een geldig paspoort is vereist. Mensen met een Nederlands paspoort hebben voor Guatemala geen visum nodig. Toeristenkaart wordt kosteloos verstrekt door luchtvaartmaatschappijen tijdens de vlucht. Deze is 30 dagen geldig.

 

 

Onze andere aparte webs over landen en reizen

Hanzesteden  bezocht

Unesco Werelderfgoederen

Duitse kastelen en paleizen

Duitse kerken en kloosters

Verdwenen Steden

Onze reisfoto's

Paleizen Zuid-Europa 

Beroemde Gebouwen

Ommuurde Steden

Heilige Plaatsen

Begraafplaatsen

Beelden BelgiŰ

Wereldmusea

Parken en Tuinen

Beelden Duitsland

Beelden Nederland

Beelden Oost-Europa

Natuurwonderen

Kuuroorden

Bekende Pleinen

Bekende Bruggen

Beelden AziŰ

Musea in Limburg

 

 

 

Vorige Start Volgende

Bezoekers: 


Laatste update: september 2015

ONZE  ANDERE  REISVERSLAGEN

ALASKA   /  ARGENTINI╦ / ARMENI╦ /  AUSTRALI╦   /  AVONTUREN  /  BALKANREIS  /  BELGI╦  /  BELIZE   /  BULGARIJE  /  CANADA   /   CALIFORNI╦   /   CHILI   /   CHINA   /   CUBA   /   CURAăAO   /   CYPRUS   /   DENEMARKEN   /   DUITSLAND   / DONAU - CRUISE  /   ECUADOR   /   EGYPTE   /   ENGELAND   /  ESTLAND  /  FILIPPIJNEN  /  FINLAND   /  FOTOSITE  /  FRANKRIJK  /  GEORGI╦   / GRIEKENLAND  /  GUATEMALA   / HONGARIJE   /  IERLAND   /    INDIA  /  INDONESI╦  /    IRAN  /   ISRA╦L  /   ITALI╦   /  JORDANI╦   /   KRETA   /   KROATI╦   /  LETLAND   /   LITOUWEN /    LUXEMBURG  /   MADEIRA   /   MALEISI╦   /   MALLORCA   /  MALTA  /   MAROKKO   /   MEXICO YUCATAN   /   MEXICO  /  NEPAL   /   NEW YORK   /   NOORWEGEN   / OEKRA¤NE /   OEZBEKISTAN   /  OOSTENRIJK  /   PARAGUAY   /   PERU   /   POLEN   /  PORTUGAL  /   REISFOTO'S   / ROEMENI╦  /  ROERMOND  / RUSLAND   /   SCANDINAVI╦   /   SICILI╦   /   SINGAPORE   /   SLOVENI╦   /  SLOWAKIJE SPANJE   /   SRI  LANKA   /   SYRI╦   /   THAILAND   /  TSJECHI╦   /   TUNESI╦   /   TURKIJE   /   UNESCO - SITE   /   URUGUAY   /   USA    /  VERDWENEN_STEDEN  /   WERELDERFGOED   /  WERELDFOTO'S  / ZUID-AFRIKA  /   ZWEDEN  /  ZWITSERLAND 

Andere websites van Jos Schmitz

Duitse kerken en kloosters  /  Duitse kastelen en paleizen   /   Zanggroep Vocus   /   Schilder Pantaleon Hajenius   /   Hanzesteden   /   Pedac 1971 ReŘnie   /   Ramakers ReŘnie   /   Kunst van Anna Czerniawska   /   Wereldfotoserie   /   Reisfoto's Jos en Clim   /   KNS Gilde Opleidingen  /  De stad Roermond  /  Wereldmuziek Matiz   /   Verdwenen Steden  /  Ommuurde Steden   /  Heilige Plaatsen  /  Kuuroorden  /  Beelden BelgiŰ  Beelden Oost-Europa  /  Begraafplaatsen  /  Natuurwonderen   / Bekende Pleinen  /  Parken en Tuinen  / Bekende Bruggen  /    Bekende Pleinen  /  Wereldmusea  /  Paleizen Zuid-Europa  /  Beelden Duitsland    /  Beroemde Gebouwen  /  Beelden AziŰ  /  Beelden Nederland   /  Musea Limburg


Laatste update: september 2015

ONZE  ANDERE  REISVERSLAGEN

ALASKA   /  ARGENTINI╦ / ARMENI╦ /  AUSTRALI╦   /  AVONTUREN  /  BALKANREIS  /  BELGI╦  /  BELIZE   /  BULGARIJE  /  CANADA   /   CALIFORNI╦   /   CHILI   /   CHINA   /   CUBA   /   CURAăAO   /   CYPRUS   /   DENEMARKEN   /   DUITSLAND   / DONAU - CRUISE  /   ECUADOR   /   EGYPTE   /   ENGELAND   /  ESTLAND  /  FILIPPIJNEN  /  FINLAND   /  FOTOSITE  /  FRANKRIJK  /  GEORGI╦   / GRIEKENLAND  /  GUATEMALA   / HONGARIJE   /  IERLAND   /    INDIA  /  INDONESI╦  /    IRAN  /   ISRA╦L  /   ITALI╦   /  JORDANI╦   /   KRETA   /   KROATI╦   /  LETLAND   /   LITOUWEN /    LUXEMBURG  /   MADEIRA   /   MALEISI╦   /   MALLORCA   /  MALTA  /   MAROKKO   /   MEXICO YUCATAN   /   MEXICO  /  NEPAL   /   NEW YORK   /   NOORWEGEN   / OEKRA¤NE /   OEZBEKISTAN   /  OOSTENRIJK  /   PARAGUAY   /   PERU   /   POLEN   /  PORTUGAL  /   REISFOTO'S   / ROEMENI╦  /  ROERMOND  / RUSLAND   /   SCANDINAVI╦   /   SICILI╦   /   SINGAPORE   /   SLOVENI╦   /  SLOWAKIJE SPANJE   /   SRI  LANKA   /   SYRI╦   /   THAILAND   /  TSJECHI╦   /   TUNESI╦   /   TURKIJE   /   UNESCO - SITE   /   URUGUAY   /   USA    /  VERDWENEN_STEDEN  /   WERELDERFGOED   /  WERELDFOTO'S  / ZUID-AFRIKA  /   ZWEDEN  /  ZWITSERLAND 

Andere websites van Jos Schmitz

Duitse kerken en kloosters  /  Duitse kastelen en paleizen   /   Zanggroep Vocus   /   Schilder Pantaleon Hajenius   /   Hanzesteden   /   Pedac 1971 ReŘnie   /   Ramakers ReŘnie   /   Kunst van Anna Czerniawska   /   Wereldfotoserie   /   Reisfoto's Jos en Clim   /   KNS Gilde Opleidingen  /  De stad Roermond  /  Wereldmuziek Matiz   /   Verdwenen Steden  /  Ommuurde Steden   /  Heilige Plaatsen  /  Kuuroorden  /  Beelden BelgiŰ  Beelden Oost-Europa  /  Begraafplaatsen  /  Natuurwonderen   / Bekende Pleinen  /  Parken en Tuinen  / Bekende Bruggen  /    Bekende Pleinen  /  Wereldmusea  /  Paleizen Zuid-Europa  /  Beelden Duitsland    /  Beroemde Gebouwen  /  Beelden AziŰ  /  Beelden Nederland   /  Musea Limburg