Belize City
Start Cancun Merida Palenque San Cristobal Guatemala Antigua Chichicastenango Tikal Quirigia Rio Barrios Belize City Caye Caulkner Playa del Carmen FOTOCOLLAGES

Ondergang Mayas De Mayas


FLORES  -  GRENS GUATEMALA / BELIZE  -  BELIZE CITY  -  CAYE CAULKNER

 

Ga ook naar onze FOTOCOLLAGES!

Als sardines in een blik

Om zes uur die ochtend rijdt het busje voor; het blijkt veel te klein voor 10 grote personen. Thea voert hierover het woord, ze spreekt ineens wonderbaarlijk goed Spaans. Na wat gesoebat vertrekken we toch maar, de chauffeur weet natuurlijk van niks. Een van de Cats moet nu steeds half gebukt staan en dat honderden kilometers lang. Ze wisselen elkaar af.. Tot aan de grens, 50 km verderop, is de weg erg slecht. Campesi˝os op schamele paardjes of te voet met een machete op de rug slaan ons gade langs de weg. Ze groeten niet. Overal krinkelt rook omhoog van vuurtjes waarop het ongetwijfeld karige ochtendeten wordt bereid. 

 

Plantages bepalen het beeld

Weinig formaliteiten aan de grens, zo lang we maar betalen leggen de vadsige macho douaniers ons geen strobreed in de weg. Over de goed berijdbare Western Highway (een van de twee geplaveide wegen in heel Belize!) gaat het richting kust. Het landschap is niet wezenlijk anders, maar er is wel meer landbouw en uitgestrekte plantages beginnen weer het beeld te bepalen. Veel haciŰndaĺs zijn in handen van Mormonen, Hernhutters of Mennonieten. De overheersende huidskleur van de lokale bevolking is ineens zwart geworden.

 

   

 

 

BELIZE BARRIER REEF

Lengte Belize Barrier Reef 250 km / Breedte rif 10 - 30 km / Aantal eilandjes meer dan 200

Het barriŔrerif van Belize is het langste op bet westelijk halfrond en het op een na langste doorlopende rif ter wereld (het Great Barrier Reef van AustraliŰ is langer). Het rif loopt min of meer evenwijdig met de kust, van de Mexicaanse grens in het noorden tot Guatemala in het zuiden. De zee tussen het rif en het vasteland is een ondiepe lagune van nog geen 5 m diep.

Vlak langs de kust, beschermd door het rif, liggen meer dan tweehonderd eilandjes. Caye Caulker en Amergris zijn het populairst bij toeristen. Slakoraal komt tegenwoordig het meest voor op het rif van Belize. Het hertengewei-koraal is sinds 1986 drastisch uitgedund, waarschijnlijk als gevolg van een bacteriŰle infectie. Het kristalheldere water is ideaal om te duiken en te snorkelen. Pas daarbij wel op voor vuurkoraal (geen echt koraal), want dat geeft vervelende brandwonden. In het rif leven diverse soorten klipvissen en papegaaivissen. Ook grotere vissen als barracuda's, haaien en roggen laten zich hier zien.

Bekijk ook ons filmpje:

Stad van houten huizen

Om half elf komen we in Belize City aan, de hoofdstad, die volgens kenners lijkt op Paramaribo met zijn houten, vervallen huizen aan de rivier. We huren aan de haven een snelle motorboot, Hanny wacht ons daar ook op. Met het vervangende paspoort voor Simon is alles in orde gekomen. In een straf tempo gaan we de azuurblauwe zee op. Naar schatting bereiken we zo'n 70 km per uur: je kunt niet in de boot gaan staan, want dan word je er gewoon uitgewaaid. 

Belize Stad panorama

 

Belize-Stad

 

De stad Belize, de hoofdstad van het voormalige Brits Honduras, werd in 1638 gesticht door Britse zeelieden die schipbreuk hadden geleden op de plek van de kleine Mayastad Hulzuz. Deze nederzetting breidde zich geleidelijk aan uit tot een stad. Het was de belangrijkste haven in het gebied voor de export van tropisch hardhout dat via de rivier de Belize naar de kust werd gebracht. De regering verhuisde in 1970 landinwaarts naar Belmopan ten gevolge van de verwoesting die in 1961 door de orkaan Hattie was aangericht. Er zijn nog wijken uit de koloniale tijd, met name de wijk van Fort George. De rivier, de kanalen en de kleinere waterwegen worden overspannen door een ingewikkeld netwerk van bruggen, van de Swing Bridge (de enige met de hand bediende brug die bewaard is gebleven), de Belchina basculebrug (die volgens hetzelfde principe werkt als de Londense Tower Bridge, maar dan op een kleinere schaal) tot de gammele kleine voetbruggen naar huizen.

De St.-John's Cathedral werd in 1812 gebouwd en staat tegenover Government House, een prachtig bewaard gebleven witgeverfd koloniaal herenhuis dat twee jaar later werd gebouwd. De vuurtoren ziet uit op de haven en werd gebouwd voor baron Bliss, een belangrijke weldoener voor de streek. Zijn graf ligt voor de vuurtoren.

In de haventerminal zijn het maritiem en het kustmuseum, voor hedendaagse kunst moet je naar de Image Factory en het Bliss Institute is het culturele centrum. Het National Handicraft Centre is opmerkelijk vanwege de ter plaatse vervaardigde kunstnijverheid.

Ook al is het niet langer de hoofdstad van het land, Belize-Stad blijft een
drukke, levendige stad. Het is zeker de moeite waard er tijd voor uit te trekken.

 

Caye Caulkner

Na een half uurtje leggen we aan bij de steiger van ons hotel in Caye Caulkner, een klein eiland van 8 km lang en hooguit 2 km breed. Er zijn naar we menen vijf of zes auto's op het hele eiland. Het hotel ligt aan zee (alles ligt hier min of meer aan zee...) en heeft een porch; het is er verder erg eenvoudig. Jos vindt op de badkamer een strandboek uit Thailand van een vorige bewoner, ze past hem precies.  De rest van de vakantie loopt hij in deze broek rond.

 

Met een hoge snelheid van pakweg 40 knopen scheuren we over de azuurblauwe Caribische Zee richting Caye Caulkner, al laverend tussen de talloze onbewoonde koraaleilandjes. Diepzeeduiken tussen de riffen is hier een van de favoriete sportieve bezigheden.

 

Ga naar de pagina:  Caye Caulkner    (Belize 2)

 

HOMEPAGE JOS EN CLIM

 

Onze andere aparte webs over landen en reizen

 

 

 

Vorige Start Volgende

Bezoekers: 


Laatste update: september 2015

ONZE  ANDERE  REISVERSLAGEN

ALASKA   /  ARGENTINI╦ / ARMENI╦ /  AUSTRALI╦   /  AVONTUREN  /  BALKANREIS  /  BELGI╦  /  BELIZE   /  BULGARIJE  /  CANADA   /   CALIFORNI╦   /   CHILI   /   CHINA   /   CUBA   /   CURAăAO   /   CYPRUS   /   DENEMARKEN   /   DUITSLAND   / DONAU - CRUISE  /   ECUADOR   /   EGYPTE   /   ENGELAND   /  ESTLAND  /  FILIPPIJNEN  /  FINLAND   /  FOTOSITE  /  FRANKRIJK  /  GEORGI╦   / GRIEKENLAND  /  GUATEMALA   / HONGARIJE   /  IERLAND   /    INDIA  /  INDONESI╦  /    IRAN  /   ISRA╦L  /   ITALI╦   /  JORDANI╦   /   KRETA   /   KROATI╦   /  LETLAND   /   LITOUWEN /    LUXEMBURG  /   MADEIRA   /   MALEISI╦   /   MALLORCA   /  MALTA  /   MAROKKO   /   MEXICO YUCATAN   /   MEXICO  /  NEPAL   /   NEW YORK   /   NOORWEGEN   / OEKRA¤NE /   OEZBEKISTAN   /  OOSTENRIJK  /   PARAGUAY   /   PERU   /   POLEN   /  PORTUGAL  /   REISFOTO'S   / ROEMENI╦  /  ROERMOND  / RUSLAND   /   SCANDINAVI╦   /   SICILI╦   /   SINGAPORE   /   SLOVENI╦   /  SLOWAKIJE SPANJE   /   SRI  LANKA   /   SYRI╦   /   THAILAND   /  TSJECHI╦   /   TUNESI╦   /   TURKIJE   /   UNESCO - SITE   /   URUGUAY   /   USA    /  VERDWENEN_STEDEN  /   WERELDERFGOED   /  WERELDFOTO'S  / ZUID-AFRIKA  /   ZWEDEN  /  ZWITSERLAND 

Andere websites van Jos Schmitz

Duitse kerken en kloosters  /  Duitse kastelen en paleizen   /   Zanggroep Vocus   /   Schilder Pantaleon Hajenius   /   Hanzesteden   /   Pedac 1971 ReŘnie   /   Ramakers ReŘnie   /   Kunst van Anna Czerniawska   /   Wereldfotoserie   /   Reisfoto's Jos en Clim   /   KNS Gilde Opleidingen  /  De stad Roermond  /  Wereldmuziek Matiz   /   Verdwenen Steden  /  Ommuurde Steden   /  Heilige Plaatsen  /  Kuuroorden  /  Beelden BelgiŰ  Beelden Oost-Europa  /  Begraafplaatsen  /  Natuurwonderen   / Bekende Pleinen  /  Parken en Tuinen  / Bekende Bruggen  /    Bekende Pleinen  /  Wereldmusea  /  Paleizen Zuid-Europa  /  Beelden Duitsland    /  Beroemde Gebouwen  /  Beelden AziŰ  /  Beelden Nederland   /  Musea Limburg