Mexico
Start Cancun Merida Palenque San Cristobal Guatemala Antigua Chichicastenango Tikal Quirigia Rio Barrios Belize City Caye Caulkner Playa del Carmen FOTOCOLLAGES

Ondergang Mayas De Mayas


Welkom bij het verslag van onze reis naar ....

MEXICO   -   GUATEMALA   -   BELIZE

REISVERSLAGEN VAN JOS EN CLIM

 

Ga ook naar onze andere websites:

tientallen landen, honderden verhalen, duizenden foto's!

E-mail webmaster Jos

Bekijk ook ons filmpje:

 

Zie ook: onze FOTOSITE  -  UNESCO-SITE! Ga ook naar onze FOTOCOLLAGES van Guatemala en Belize  /  Meer info MEXICO  /  YUCAT┴N

 

Het is 1995. De laatste jaren hebben we in de zomervakanties keer op keer in AziŰ rondgereisd; we willen nu wel eens naar de andere kant van de aardbol. Onze keus valt op Mexico.

Het is de bedoeling dat we op eigen houtje dit land gaan verkennen, maar we hebben de grootste moeite om tickets op de voor ons geschikte data te reserveren. Overal krijgen we nul op ons rekwest of komen we op de wachtlijst te staan. Dat laatste vinden we  te riskant, zodat we besluiten ons bij een georganiseerde reis van Cross Country Travels aan te sluiten. 

Gelukkig is het een klein groepje van 10 personen waarmee we rondtrekken. Onze gids heet Hanny, een pittige tante die uiteraard Spaans spreekt. Het gedeelte van de reis in Mexico doen we met het openbare vervoer (bussen en taxi's). Vanaf de grens met Guatemala tot in Belize hebben we eigen vervoer: een busje met chauffeur staat dan ons ter beschikking. Daarna gaat weer alles met particulier vliegtuigje, motorboot, bus en taxi.

De gehele reis duurt 23 dagen, inclusief de reisdagen om heen en terug te vliegen. Van een individuele verlenging van een week naar Mexico City zien we af. De hoofdstad en Noord-Mexico zullen we wel een andere keer voor onze rekening nemen. 
(In 1998 was het zover: we maakten toen een ontspannen trip van Mexico - Stad helemaal omhoog naar CaliforniŰ  in de USA. Misschien dat we dat verslag ook nog eens opnemen in deze serie.)

Dit verslag is veel beknopter dan de uitgebreide verslagen die u van ons op deze website gewend bent. Dat komt omdat we de reisaantekeningen pas een half jaar later hebben uitgewerkt. Maar geen nood, we zullen het gebrek aan beschrijvende tekst ruimschoots compenseren met fotografische impressies.

We wensen u veel plezier met dit verslag en raden u aan Mexico en/of Guatemala op uw vakantieverlanglijstje te zetten: deze landen zijn alleszins de moeite waard!

Jos  Schmitz

 

Unesco -sites in Mexico


BEZOEK ONZE TIKAL - PAGINA!!!

Klik op de animatie.

Ga ook naar onze FOTOCOLLAGES!

Lees: Ondergang van de Maya's!

[Start] [Cancun Merida] [Palenque] [San Cristobal] [Guatemala] [Antigua] [Chichicastenango] [Tikal] [Quirigia] [Rio Barrios] [Belize City] [Caye Caulkner] [Playa del Carmen] [FOTOCOLLAGES]

Start Ondergang Mayas De Mayas

MEER INFO MEXICO

Binnenlands vervoer

Vliegtuig

Binnen Mexico bestaat er een uitgebreid netwerk van binnenlandse vluchten. Deze zijn over het algemeen, dit in tegenstelling tot veel Zuid-Amerikaanse landen, niet echt goedkoop. Vanaf 2 vluchten is het de moeite waard om een Airpass te kopen.
Mexico is uitermate geschikt om door te reizen per huurauto. Nadelen zijn dat er over het algemeen hoge drop off kosten gelden en dat het niet mogelijk is de auto Guatemala of Belize in te rijden. Dit houdt in dat het vooral interessant is een auto te huren in Cancun / Playa del Carmen of Mexico City in deze ook daar weer in te leveren.

Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer in Mexico bestaat uit een zeer uitgebreid netwerk van 1e en 2e klas bussen die met grote regelmaat tussen alle steden en dorpen rijden. Wat grotere steden en dorpen hebben allemaal een centraal busstation waar alle bussen aankomen en vertrekken. Buiten de periodes rond de feestdagen hoeft u nooit bang te zijn dat vluchten vol zitten. Afgewisseld met een enkele binnenlandse vlucht is dit de meest praktische manier om heel Mexico te bezoeken.

Accommodatie
Tot in de kleinste plaatsjes in Mexico zijn er hotels te vinden. In de grote en / of toeristische plaatsen in Mexico vindt u een uitgebreid aanbod van kleine, eenvoudige hotelletjes tot luxe en dure resort hotels. Vooral in vakantieperiodes kunnen de hotels in Mexico aardig vol zitten.

Kosten levensonderhoud
Aan maaltijden en drankjes zult u in Mexico ongeveer USD 25 p.p.p.d. uitgeven.

Klimaat/ Beste reistijd

Mexico heeft 2 klimaten.

Op de bergrug lopend vanaf Noord Mexico via Mexico City, Oaxaca en San Cristobal tot aan de Guatemalteekse grens ligt de temperatuur overdag tussen de 20 en 25 graden. Ĺs Nachts koelt deze af tot ongeveer 10 graden.
In de kustgebieden, Yucatan en het junglegebied rond Palenque loopt de temperatuur overdag op tot rond de 30 graden en blijft het Ĺs nachts warm, ong. 20 graden.

De regentijd loopt in heel Mexico van ongeveer mei tot en met september. Over het algemeen zal het echter ook in deze periode niet heel veel regenen. Vooral aan het eind van de dag is er een goede kans op een stevige bui.
Mexico is het hele jaar door goed te bereizen. In de periode dat er bijna dagelijks regen valt ligt de temperatuur weer iets hoger en voelt een regenbui als een welkome verfrissing. De periode november t/m april is voor de stranden in Yucatan de meest ôzonzekereö periode.

Geld
De munteenheid van Mexico is de Nuevo Peso. Deze is momenteel ongeveer Ç 0,075 waard.
Overal in Mexico kunt u pinnen met uw bankpas en op zeer veel plaatsen wordt een creditcard geaccepteerd. Behalve wat contante dollars voor noodgevallen is het dus niet echt nodig contant geld of traveller cheques mee te nemen.

Link voor omrekenen geldkoersen: http://money.cnn.com/markets/currencies/

Link naar site over vaccinaties: http://www.vaccinatiebureau.nl/

Paspoort / Visa
Een geldig paspoort is vereist. Mensen met een Nederlands paspoort hebben voor Mexico geen visum nodig. Toeristenkaart wordt kosteloos verstrekt door luchtvaartmaatschappijen tijdens de vlucht. Deze is 180 dagen geldig.

 

 


 

MEER INFO YUCAT┴N


Aan de rand van het continent
Het schiereiland is van het continent gescheiden door een dicht bos
en ook vanuit zee weinig toegankelijk; door zijn ligging heeft Yucatan
zijn oorspronkelijke bevolking en tradities kunnen behouden.

Het schiereiland van Yucatan ligt in Midden - Amerika in het uiterste zuidwesten van Mexico en wordt in het noorden begrensd door de Golf van Mexico, in het westen door de Baai van Campeche en in het oosten door de Caribisiche Zee. Yucatan strekt zich uit over drie Mexicaanse staten, het uiterste noorden van Guatemala en Belize. Het merendeels vlakke land bestaat uit tertiaire koraalkalk en verheft zich op zijn hoogste punt niet meer dan 150 meter. Het noorden en noordoosten zijn door het woestijnklimaat praktisch ontvolkt en bedekt met steppen en stekelig struikgewas. Van het midden van Campeche tot het zuiden van Quintana Roo loopt een ondoordringbaar en dun bevolkt oerwoud en ook vanuit zee is Yucatan niet gemakkelijk bereikbaar, want de toegang wordt in het zuidelijke en westelijke kustgebied belemmerd door uitgestrekte zandbanken, lagunes en mangrovemoerassen. Ook het oostelijke kustgebied is veelal door mangrovemoerassen bedekt en is verder bezaaid met koraalriffen, waaronder de beroemde zwarte koraalgebieden. Verder zijn er enkele eilanden zoals de Islas Mujeres en Cozumel. Afgezien van het zuiden, met grote rivieren als de Usumacinta en de Rio Hondo, houdt de poreuze grond het regenwater slecht vast. De watervoorziening is dus afhankelijk van grondwatervoorkomens. Ingestorte grotten hebben open spelonken en kloven gevormd, cenotes genaamd; door de eeuwen heen zijn ook afgravingen in het rotsgebied verricht. Maar in het noordwestelijke karstlandschap, bij de bouwwerken van Puuc, is de bodem massief en ondoordringbaar, zodat men onder de grond kunstmatige waterreservoirs moest aanleggen. De dorpen in het noordwesten zijn alle in de buurt van watervoorkomens gelegen

CIJFERS
Oppervlakte: 140 000 km2 (3,5 x Nederland)
Bevolking: 2,2 miljoen inwoners (Maya's: Campeche, 18,3%; Quintana Roo, 36,8%; Yucatan, 46,5%) Hoogste punt: 150 m in Guatemala

Cultureel toerisme komt de Maya -mensen te hulp
De traditionele landbouw loopt terug, maar het snel opkomende toerisme
brengt in dit archeologische paradijs uitkomst.


BRONNEN VAN INKOMSTEN
Landbouw: agave (sisalvezels) / Arabische gom van de sapotilleboom
Visvangst. Bosbouw. Aardolie. Toerisme en handwerk.

Bij de komst van de Spaanse Conquistadores (1512- 1519), was de klassieke Mayacultuur al in verval door de overheersende invloed van de Tolteken. Pas na twintig jaar strijd moesten de Spaanse invallers vaste voet te krijgen op ongeveer de helft van het schiereiland. Tijdens de koloniale overheersing werd Yucatan in de tweede helft van de vorige eeuw nog geteisterd door vaak bloedige opstanden. Pas in 1901 maakte Mexico een einde aan het verzet en een groot deel van de Indiaanse bevolking trok zich daarop terug in de afgelegen gebieden van Quintana Roo. Yucatan is ook heden ten dage het enige gebied waar nog restanten van de eens zo bloeiende Mayacultuur te vinden zijn. Het voornaamste agrarische product van Yucatan is sisalvezel, maar deze cultuur is kwijnend. Succesvolle olieboringen in de kustwateren van Campeche geven hoop op nieuwe bronnen van inkomsten. Momenteel mikt Yucatan vooral op het archeologisch gerichte toerisme. Dankzij betere verbindingen en nieuwe hotels is vooral Cancun uitgegroeid tot een favoriete badplaats voor Amerikaanse toeristen.

KLIMAAT
In het zuiden tropisch. Savanneklimaat in het noorden. Jaarlijkse gemiddelden: Chetumal, 24░C; Cozumel, 25░ C, Merida, 26░C / Regentijd: mei - september

WETENSWAARDIGHEDEN
Schiereiland verdeeld over drie Mexicaanse Staten (Campeche, Quintana Roo, Yucatan) en het noordelijke deel van Guatemala en Belize
Talen: Spaans (officiŰle taal van Mexico); Engels (Belize); Yucatan - Maya
Godsdienst: katholiek met pre-Colombiaanse animistische trekjes
Steden: Campeche, Chetumal, Merida
Rivieren: Rio Hondo, Usumacinta
Luchthavens Cancun, Merida

BEZIENSWAARDIGHEDEN
Campeche (vestingen), Cancun, Chumayal (kerk uit de 16e / 17e eeuw), Isla Mujeres (hacienda), Cozumel, Merida (Ciudad Blanca),
Archeologische bezienswaardigheden: ChichÚn Itza, Coba, Kabah, Labna, Uxmal, Tulum, Palenque

 

     

 


 

Bezoekers: 


Laatste update: september 2015

ONZE  ANDERE  REISVERSLAGEN

ALASKA   /  ARGENTINI╦ / ARMENI╦ /  AUSTRALI╦   /  AVONTUREN  /  BALKANREIS  /  BELGI╦  /  BELIZE   /  BULGARIJE  /  CANADA   /   CALIFORNI╦   /   CHILI   /   CHINA   /   CUBA   /   CURAăAO   /   CYPRUS   /   DENEMARKEN   /   DUITSLAND   / DONAU - CRUISE  /   ECUADOR   /   EGYPTE   /   ENGELAND   /  ESTLAND  /  FILIPPIJNEN  /  FINLAND   /  FOTOSITE  /  FRANKRIJK  /  GEORGI╦   / GRIEKENLAND  /  GUATEMALA   / HONGARIJE   /  IERLAND   /    INDIA  /  INDONESI╦  /    IRAN  /   ISRA╦L  /   ITALI╦   /  JORDANI╦   /   KRETA   /   KROATI╦   /  LETLAND   /   LITOUWEN /    LUXEMBURG  /   MADEIRA   /   MALEISI╦   /   MALLORCA   /  MALTA  /   MAROKKO   /   MEXICO YUCATAN   /   MEXICO  /  NEPAL   /   NEW YORK   /   NOORWEGEN   / OEKRA¤NE /   OEZBEKISTAN   /  OOSTENRIJK  /   PARAGUAY   /   PERU   /   POLEN   /  PORTUGAL  /   REISFOTO'S   / ROEMENI╦  /  ROERMOND  / RUSLAND   /   SCANDINAVI╦   /   SICILI╦   /   SINGAPORE   /   SLOVENI╦   /  SLOWAKIJE SPANJE   /   SRI  LANKA   /   SYRI╦   /   THAILAND   /  TSJECHI╦   /   TUNESI╦   /   TURKIJE   /   UNESCO - SITE   /   URUGUAY   /   USA    /  VERDWENEN_STEDEN  /   WERELDERFGOED   /  WERELDFOTO'S  / ZUID-AFRIKA  /   ZWEDEN  /  ZWITSERLAND 

Andere websites van Jos Schmitz

Duitse kerken en kloosters  /  Duitse kastelen en paleizen   /   Zanggroep Vocus   /   Schilder Pantaleon Hajenius   /   Hanzesteden   /   Pedac 1971 ReŘnie   /   Ramakers ReŘnie   /   Kunst van Anna Czerniawska   /   Wereldfotoserie   /   Reisfoto's Jos en Clim   /   KNS Gilde Opleidingen  /  De stad Roermond  /  Wereldmuziek Matiz   /   Verdwenen Steden  /  Ommuurde Steden   /  Heilige Plaatsen  /  Kuuroorden  /  Beelden BelgiŰ  Beelden Oost-Europa  /  Begraafplaatsen  /  Natuurwonderen   / Bekende Pleinen  /  Parken en Tuinen  / Bekende Bruggen  /    Bekende Pleinen  /  Wereldmusea  /  Paleizen Zuid-Europa  /  Beelden Duitsland    /  Beroemde Gebouwen  /  Beelden AziŰ  /  Beelden Nederland   /  Musea Limburg