INDIA    

 

DIT IS EEN WEBSITE UIT DE REISSERIE VAN JOS EN CLIM SCHMITZ

     Clim Schmitz     Jos Schmitz

Ga ook naar onze andere websites:
tientallen landen, honderden verhalen, duizenden foto's!

E-mail webmaster Jos

Van een drietal reizen naar / door India hebben we een reisverslag inclusief foto's gemaakt.
Kies hieronder een van die reizen:

Rajasthan 1988 India Zuid 1992 India Noord 1996
 
Sri Lanka Verwante reizen in Zuid - AziŰ Nepal

 Meer info India

Nog meer info over INDIA:  

Travelplanet  -   India startpagina  -   Landeninfo   -   India Startkabel  -  

www.ontdekindia.nl   -   www.india2go.nl/

 

 

 

 

            

 

Kaart van India

 

INDIA
Een rijk kleurenpalet


Met steden die bijnamen dragen als roze, blauwe en zelfs gouden stad is het niet verbazingwekkend dat de inwoners van India kleurrijke mensen zijn. Dat wordt nergens duidelijker dan op de bonte festivals.

Het hindoe´sme bepaalt voor een belangrijk deel het leven van de Indiase bevolking. En al zijn er veel stromingen, de meesten vereren meerdere goden. Brahma (de scheppende), Vishnu (de onderhoudende) en Shiva (de vernietigende) zijn daarvan de bekendste. Als reiziger hoeft u er maar ÚÚn echt te onthouden; Ganesha, de god met het olifantenhoofd en beschermheilige van alle reizigers. De hindoes kennen veel traditionele feesten. Zo barst in het voorjaar het Holi festival los om te vieren dat het goede over het slechte zegeviert. De legende luidt dat er eens een demonische koning was die zijn zoon wilde ombrengen omdat hij de god Vishnu vereerde. De duivelse koning riep de hulp in van zijn zuster Holika, die de gave bezat om vuur te kunnen weerstaan. Ze nam de nietsvermoedende zoon van de koning op schoot en zette zichzelf in vuur en vlam. De jongen schreeuwde Vishnu om hulp en werd beloond. Hij bleef leven. Holika daarentegen werd verteerd door de vlammen, want haar gave werkte enkel als zij alleen in het vuur zat. Dit verhaal is nog altijd een inspiratiebron voor de Hindoestanen. Op de dag van het Holi festival gooien de feestgangers met waterballonnen en kleurenpoeder en doen ze zich tegoed aan alcoholische drank om het verleden te vergeten en de toekomst te vieren. Het najaar draait in India om het Divali festival. Op dit lichtjesfeest wordt er overvloedig gesnoept van zoete lekkernijen en vuurwerk afgestoken. Het is een vrolijk feest waarbij niet gekeken wordt naar het kastenstelsel. Heel India is even een tijdens Divali om het licht te verwelkomen in het leven. Dat maakt een reis door dit bruisende land extra bijzonder, want als reiziger kunt u bijvoorbeeld een van deze festiviteiten in de stad Jaipur bijwonen. Samen met de Indiase bevolking viert u dan een van de belangrijkste en meest bijzondere momenten van het jaar.

 

 

We reisden vaak met de trein in India! Zie hieronder hoe...

 

Maar we namen ook vaak een taxi van het merk Ambassador...

Hindustan Ambassador '58 -Ĺ14

Zij was de dinosaurus onder de voertuigen.
De Ambassador hield het bijna zestig jaar uit op India's wegen.

Hoe lang gaat een automodel mee? Drie jaar? Vier misschien? Dan komt de fabrikant op z'n minst met een facelift of een opvolger, om de leaserijder tevreden te houden. Als je elke twee jaar een nieuwe auto mag uitkiezen, is een model van vier jaar oud antiek. Voor deze categorie automobilisten moet de Ambassador haast uit Jurassic Park komen kachelen. De Ambassador, geproduceerd door Hindustan Motors, reed sinds 1958 in bijna ongewijzigde vorm over de wegen van India. De auto, gebaseerd op de Britse Morris Oxford, maakte het land mobiel.

Iedereen reed erin: welgestelde burgers, politici, taxichauffeurs. Niet in de laatste plaats doordat de auto tot de vroege jaren tachtig het enige verkrijgbare model was in India. Maar het was niet alleen haar monopoliepositie die de Ambassador (koosnaam Amby) populair maakte. Vanwege de eenvoudige technieken het ontbreken van nagenoeg enige vorm van elektronica was de auto vrijwel onverwoestbaar, zelfs op de slecht onderhouden wegen van India. Mocht er iets stukgaan, dan kon elke mecanicien in het land haar repareren. 'Een hamer en een moersleutel, meer heb je niet nodig', zei een Indiase garagist eind jaren negentig in The New York Times. 'Een kind van 6 kan het.'

Dat de Amby onverwoestbaar was, betekent niet dat hij goed was gemaakt. Vaak verlieten de auto's de fabriek al rammelend en raamlekkages kreeg de bezitter er meestal gratis bij. 'Alles aan de Ambassador maakt lawaai, behalve de toeter', luidde de standaardgrap.

Amby haalde er haar schouders over op, ze was immers de koningin van de Indiase weg, ook al was ze de enige. Dat veranderde toen in de jaren tachtig ineens concurrentie verscheen, in de vorm van de Maruti 800, een kloon van de Suzuki Alto. Deze auto was kleiner, zuiniger, beter gebouwd (want op Japanse leest geschoeid), stiller, wendbaarder, sneller - er was eigenlijk geen aspect waarop de 800 niet beter scoorde dan de Amby, wier verkoopaantallen sinds de komst van de 800 een duizelingwekkende val maakten. Met de introductie van nog meer merken werd overleven voor, de Ambassador steeds lastiger. Doordat Hindustan Motors er niet in slaagde de productiefaciliteit te moderniseren, raakte de 'Rolls-Royce van India' steeds verder achterop. Zelfs taxichauffeurs zagen haar niet meer zitten, en stapten over op Toyota's en Honda's.

Eind jaren negentig meldde The New York Times al dat de Ambassador in doodsnood verkeerde. Nog een paar jaar zou ze het volhouden, op zijn hoogst. Er kwam nog anderhalf decennium bij. In mei van dit jaar liep het laatste model van de band. Met bijna zestig jaar is de Amby een van de langst geproduceerde auto's ter wereld. Alleen de Morgan 4/4 (bijna tachtig jaar in productie) moet ze voor zich dulden.

Hoewel in het laatste productiejaar slechts 2.200 exemplaren werden verkocht, had de ontwikkelingsafdeling van Hindustan Motors in Calcutta nog altijd 250 mensen in dienst. Je vraagt je af wat die de afgelopen 25 jaar hebben uitgevreten, schrijft de Britse krant The Independent.

 

Bekijk ons filmpje!

UNESCO- Werelderfgoed-sites in India

Miljoenensteden in India

 


NB Tekst uit 1995!

MEER INFO OVER INDIA

Overblijfsel van het oude Gondwana
Het Indiaas grondgebied bestaat uit drie grote delen: het Himalayagebergte, de Indus-Gangesvlakte en het Deccanplateau.


Het Indisch halfcontinent omvat het grootste deel van het gebied tussen de gebergten van de Himalayaboog en het noorden van de Indische Oceaan. Vlakten, hoogvlakten en middengebergten bepalen het landschap. Het grondgebied valt uiteen in drie grote natuurlijke eenheden. In het noordwesten en noordoosten verheft zich het Himalayagebergte met de Kangchenjunga (8586 m) als hoogste top. Ten zuiden daarvan ligt de Indus - Gangesvlakte, een oude zeearm die door rivieren uit de Himalaya als de Ganges, de Yamuna en de Indus met afzettingen en slib is opgevuld. Het midden en zuiden bestaan uit een sokkel van oude bodems. Het zuidelijke deel bestaat uit het Deccan - schiereiland, de derde natuurlijke eenheid. Dit is een kristallijne sokkel, overblijfsel van het vroegere continent Gondwana. Door een globale hefboombeweging is het westen omhoog gerezen en tegelijkertijd het oosten neergezakt. Hierdoor zijn de steile Western Ghats ontstaan die hoog uitsteken boven de smalle kustvlakte in het westen langs de kust van Malabar. In het oosten lopen de heuvels geleidelijk of naar de brede kustvlakte langs de kust van Coromandel.

CIJFERS
Oppervlakte: 3 287 263 km2 / (80 x Nederland)
Bevolking: 1,1 miljard inwoners bestaande uit Indo - AriŰrs (72%), Dravida's (25%), bergstammen (2%) / Bevolkingsdichtheid: 278 inw./km2
Lengte: 3214 km / Breedte: 2977 km / Hoogste punt: 8586 m (Kangchenjunga)

WETENSWAARDIGHEDEN
OfficiŰle naam: Republiek India
Hoofdstad: New Delhi (8,5 miljoen inwoners - 1993)
Belangrijkste steden: Bombay, Calcutta, Madras, Hyderabad, Bangalore, Ahmadabad
OfficiŰle talen: Hindi, Engels
Munteenheid: Indiase roepie
Godsdiensten: hindoe´sme, Islam, Christendom, sikhisme, boeddhisme, ja´nisme
Rivieren: Ganges, Yamuna, Brahmaputra, Krishna, Kaviri
Belangrijkste luchthavens: New Delhi, Bombay
Belangrijkste haven: Bombay

KLIMAAT
Over het algemeen droog met zachte winters en met moessons.
Gemiddelde temperaturen in Delhi: 13░ C in januari, 31░ C in juli; in Madras: 25░ C in januari, 30░ C in juli; in Srinagar: 1░ C in januari, 24░ C in juli.


De geschiedenis van India begint al in de prehistorie,
maar de Indiase Unie is pas opgericht in 1947.


BEZIENSWAARDIGHEDEN
Srinagar, Delhi (New Delhi), Jaipur, Agra, Jaisalmer, Udaipur, Ahmadabad, Bombay, Aurangabad, Khajuraho, Varanasi (Benares), Calcutta, Bhubaneswar, Konarak, Madras, Madurai, Mysore, Cochin.

BRONNEN VAN INKOMSTEN
Landbouw: suikerriet, rijst, tarwe, sorghum, aardappelen. Veeteelt: runderen, schapen varkens, geiten, zeboes, kamelen. Visserij. Industrie: voedingsmiddelen, leer, hout, textiel, metaal, staal, chemie, spoorwegmaterieel, werktuigen auto's. Film - industrie.

In de prehistorie werd het Indisch halfcontinent bewoond door negro´de, Austro - Aziatische en Dravidische volkeren. In het 2e millennium v. Chr. koloniseerden AriŰrs uit Centraal - AziŰ het noorden van India. In de loop van de geschiedenis werden verschillende hindoedynastiŰn het bewind over India, dat verscheidene malen een eenheidsstaat vormde om vervolgens opnieuw uiteen te vallen. In de 13e eeuw kwam het land onder heerschappij van de moslims en van 1526 tot 1857 werd het overheerst door de Mogols. Na Akbar en sjah Jahan kwam Aurangzeb aan de macht, onder wiens regering het Mogolrijk in verval raakte. In de 15e eeuw werden er handelsbetrekkingen aangegaan met de Portugezen, de Hollanders, de Engelsen en de Fransen. In de 17e eeuw werden de Engelse en de Franse Oost-Indische Compagnie opgericht en vanaf 1772 kwam India geleidelijk onder bestuur van de Britse Kroon. In 1885 werd het Indiaas Nationaal Congres opgericht en in 1947 werd de onafhankelijkheid uitgeroepen. Het schiereiland werd bij die gelegenheid verdeeld tussen Pakistan en de Indiase Unie, die drie maal met elkaar in oorlog raakten. De eerste regeringsleider Nehru werd opgevolgd door Indira Gandhi, die op haar beurt werd opgevolgd door haar zoon Rajiv. Moeder en zoon kwamen beide om bij een extremistische aanslag. Economisch behoort India tot de twintig sterkste landen, maar wat betreft inkomen per inwoner is het land een van de twintig armste ter wereld. Met zijn veelheid aan godsdiensten en zijn sterk voortlevende tradities bezit India een volstrekt unieke identiteit.

 

Onze andere aparte webs over landen en reizen

Hanzesteden  bezocht

Unesco Werelderfgoederen

Duitse kastelen en paleizen

Duitse kerken en kloosters

Verdwenen Steden

Onze reisfoto's

Paleizen Zuid-Europa 

Beroemde Gebouwen

Ommuurde Steden

Heilige Plaatsen

Begraafplaatsen

Beelden BelgiŰ

Wereldmusea

Parken en Tuinen

Beelden Duitsland

Beelden Nederland

Beelden Oost-Europa

Natuurwonderen

Kuuroorden

Bekende Pleinen

Bekende Bruggen

Beelden AziŰ

Beelden Nederland

Musea Limburg 

 

Bezoekers: 


Laatste update: september 2015

ONZE  ANDERE  REISVERSLAGEN

ALASKA   /  ARGENTINI╦ / ARMENI╦ /  AUSTRALI╦   /  AVONTUREN  /  BALKANREIS  /  BELGI╦  /  BELIZE   /  BULGARIJE  /  CANADA   /   CALIFORNI╦   /   CHILI   /   CHINA   /   CUBA   /   CURAăAO   /   CYPRUS   /   DENEMARKEN   /  DONAU-CRUISE  /    DUITSLAND   /  ECUADOR   /   EGYPTE   /   ENGELAND   /  ESTLAND  /  FILIPPIJNEN  /  FINLAND   /  FOTOSITE  /  FRANKRIJK  /  GEORGI╦   / GRIEKENLAND  /  GUATEMALA   / HONGARIJE   /  IERLAND   /    INDIA  /  INDONESI╦  /    IRAN  /   ISRA╦L  /   ITALI╦   /  JORDANI╦   /   KRETA   /   KROATI╦   /  LETLAND   /   LITOUWEN /    LUXEMBURG  /   MADEIRA   /   MALEISI╦   /   MALLORCA   /  MALTA  /   MAROKKO   /   MEXICO YUCATAN   /   MEXICO  /  NEPAL   /   NEW YORK   /   NOORWEGEN   / OEKRA¤NE /   OEZBEKISTAN   /  OOSTENRIJK  /   PARAGUAY   /   PERU   /   POLEN   /  PORTUGAL  /   REISFOTO'S   / ROEMENI╦  /  ROERMOND  / RUSLAND   /   SCANDINAVI╦   /   SICILI╦   /   SINGAPORE   /   SLOVENI╦   /  SLOWAKIJE SPANJE   /   SRI  LANKA   /   SYRI╦   /   THAILAND   /  TSJECHI╦   /   TUNESI╦   /   TURKIJE   /   UNESCO - SITE   /   URUGUAY   /   USA    /  VERDWENEN_STEDEN  /   WERELDERFGOED   /  WERELDFOTO'S  / ZUID-AFRIKA  /   ZWEDEN  /  ZWITSERLAND 

Andere websites van Jos Schmitz

Duitse kerken en kloosters  /  Duitse kastelen en paleizen   /   Zanggroep Vocus   /   Schilder Pantaleon Hajenius   /   Hanzesteden   /   Pedac 1971 ReŘnie   /   Ramakers ReŘnie   /   Kunst van Anna Czerniawska   /   Wereldfotoserie   /   Reisfoto's Jos en Clim   /   KNS Gilde Opleidingen  /  De stad Roermond  /  Wereldmuziek Matiz   /   Verdwenen Steden  /  Ommuurde Steden   /  Heilige Plaatsen  /  Kuuroorden  /  Beelden BelgiŰ  /  Beelden Oost-Europa  /  Begraafplaatsen  /  Natuurwonderen   / Bekende Pleinen  /  Parken en Tuinen  / Bekende Bruggen   /  Wereldmusea  /  Paleizen Zuid-Europa  /  Beelden Duitsland    /  Beroemde Gebouwen  /  Beelden AziŰ  /  Beelden Nederland  /  Musea Limburg