BULGARIJE
Start Sofia Zwarte Zee Plovdiv Ruse Info Bulgarije


BULGARIJE

Dit is een website uit de REISSERIE

van Clim en Jos Schmitz.

Bekijk ook naar hun andere sites: AVONTUREN  /  REISFOTOSERIE  /  UNESCO ERFGOED

Clim Schmitz Jos Schmitz
  Clim Jos

 

Bulgarije bezochten we twee keer.

Een keer tijdens een rondreis met een Renault 4 door de Balkan in 1973. Jos was toen met Clé P. We kwamen uit Griekenland, bleven een tijdje in Sofia hangen en reden vervolgens naar de Zwarte Zee - kust. Van daaruit vervolgden we onze reis naar Roemenië.

Een andere keer was tien jaar later toen we vanuit Turkije tijdens een zomerreis in dit land vast kwamen te zitten omdat we geen visum bij ons hadden; na de aanslag op de paus in Rome (waarvan de Bulgaarse geheime dienst beschuldigd werd) hadden de autoriteiten opnieuw een visumplicht voor westerlingen ingesteld!. Daarvan waren wij op doorreis naar Turkije niet op de hoogte gesteld door het grenspersoneel. We bleven toen enkele uren noodgedwongen in respectievelijk Sofia en Plovdiv hangen, wachtend op terugkeer naar Istanbul om alsnog een visum aan te vragen. En natuurlijk verbleven we uren lang zonder water in de snikhete trein.

MEER INFO BULGARIJE  /  KAART BULGARIJE   /   WEER EN KLIMAAT IN BULGARIJE 

MEER INFO BULGARIJE

 

Een landschap met vele gezichten

Het zeer gevarieerde landschap van Bulgarije bestaat van noord naar zuid afwisselend uit vlakten en gebergten.

 

 

Het grondgebied van Bulgarije vormt een grote vierhoek van ongeveer 500 bij 300 km. In het noorden vormt de Donau de scheiding met Roemenie, het oosten wordt bespoeld door de Zwarte Zee, het westen grenst aan voormalig Joegoslavië en het zuiden aan Griekenland en Turkije. De Balkan, of Stara Planing (Oud Gebergte), dat het land van west naar oost in tweeën deelt, strekt zich uit van de Joegoslavische grens tot de steile rotskust van Kaap Emine aan de rand van de Zwarte Zee. Het is een relatief laag kalksteenmassief ontstaan in het Tertiair met veel plooien en breuken en met afgeronde toppen. Ten noorden van dit gebergte bevinden zich tot aan de Donau een reeks met löss bedekte kalksteenplateaus die worden doorsneden door vale valleien. Oostelijk daarvan bevindt zich een grote hoogvlakte gevormd door Ludogorie en Dobroedsja. Het uit schist en kristallijn bestaande Sredna Gora (Middengebergte) is de tegenhanger van de Balkan en wordt daarvan gescheiden door de smalle Rozenvallei, bekend om de hier bloeiende bloemen die het symbool van Bulgarije zijn geworden. Een uitgestrekte laagvlakte doorkruist vervolgens het land van west naar oost, de vlakte van Sofia die overgaat in de vlakte van Thracië. Deze strekt zich van Pazardzik tot de Turkse grens en vormt een grote V met de opening richting zee. Hier begint het mediterrane Bulgarije, waar vijgen en amandelen groeien. Ten zuiden van deze vlakte verheft het reliëf zich opnieuw. Het hele zuiden van Bulgarije is een groot berggebied, bestaande uit de Rila, met het hoogste punt van het land (2925 m), de Pirin (2915 m) en het minder hoge Rodopigebergte. De Zwarte - Zeekust wordt afwisselend gevormd door rotsen en zandstranden.

 

 

CIJFERS

Oppervlakte: 110.994 km2  (2,7 x Nederland)  / Bevolking: 8,5 miljoen inwoners

Staatsgrenzen: Roemenië 609 km, Griekenland 493 km, Turkije 493 km, Joegoslavië en Macedonië 506 km

Kustlengte: 378 km /  Bevolkingsdichtheid: 77 inw km2   /  Levensverwachting: 72 jaar

Hoogste punt: de berg Musala (2925 m)

 

 

BRONNEN VAN INKOMSTEN

Landbouw: tarwe, wijn, tabak, mars, gerst, aardappelen; schapen- en runderteelt. Bodemschatten: ijzer, lood, koper, zink. Industries elektriciteit, cement, staal, chemische industrie, voedingsmiddelen.

 

BEZIENSWAARDIGHEDEN

In Sofia: de Alexander Nevski - kathedraal en het Iconenmuseum, de Sint­ Sofia - basiliek, het Cultuurpaleis. De kloosters van Rila en Batsjkovo; de historische stad Koprivstitsa, de Rozenvallei

 

 

 

 

   

Bulgarije: Rila

De volkse kloosterkerk! Bij een orthodoxe paasdienst in de kloosterkerk van Rila ga je een stap ver terug in de tijd. Je ziet een grote menigte met bonte mutsen, sjaals en tunieken samendrommen bij de kerk. Menigeen trekt een lam mee aan een touw. Het Rila-klooster dateert uit de 10e eeuw en ligt in een dal van een bergachtige streek in Zuid-Bulgarije. Het is een soort vesting die vroeger vaak als beschutting voor de plaatselijke bevolking heeft gediend. De horizontaal en verticaal roodwit gestreepte muren van de gebouwen en de ronde koepels zorgen voor een heel apart uiterlijk van dit Werelderfgoed - monument.

www.kolumbus.fi/boykor/rila.htm

 

 

Een hechte vriendschap verbindt het Bulgaarse volk met zijn machtige oosterburen de Russen,
die zijn beschermeling in de loop van de geschiedenis herhaalde malen te hulp is geschoten.

 

Prachtige kunst in Rila - klooster

 

Rila - klooster (Rilagebergte)

 Dit klooster overleefde jaren van vreemde overheersing en bemoeienis

 Het Rilaklooster, te midden van rivieren en een spectaculair berglandschap, is een imposant bouwwerk dat aan de buitenkant op een vesting lijkt. Ook de historie van het complex is markant. De turbulente geschiedenis van het klooster begon met Ivan Rilski, de leider van een kloostergemeenschap van kluizenaars. Hij was beroemd om zijn genezende kracht en later werd zijn gebeente een gewild bezit van middeleeuwse heersers; de beenderen werden in 1183 naar Esztergom gebracht tot ze ten slotte, na Byzantijnse en Bulgaarse tussenkomst, in 1469 werden teruggegeven aan het klooster. Ook de kloostergebouwen doorstonden roerige tijden en werden regelmatig geplunderd.

 De huidige gebouwen dateren van kort na 1830, een periode van sterke nationale opleving. Eenmaal binnen de stevige buitenmuren wordt de bezoeker verrast door de charme en de omvang van het complex. De magnifieke geboortekerk is de grootste kloosterkerk in Bulgarije. De vier verdiepingen hebben fraai gestreepte en geruite, overdekte galerijen die uitkijken op een onregelmatig gevormde binnenplaats. De grillige daken met rode dakpannen en de verspreide koe­pels zorgen voor een boeiend geheel. Maar het klooster is niet alleen maar charmant; zo bevindt zich in het museum het opmerkelijke Rilakruis, een dubbelzijdig kruis dat tussen 1790 en 1802 door broeder Raphael werd vervaardigd. De grootste kerk is bedekt met aangrijpende en kleurrijke fresco’s, die op beeldende wijze het lot van de uitverkorenen en zondaars uitbeelden. 

Het Rilaklooster werd in 1961 door de Bulgaarse regering uitgeroepen tot nationaal monument en staat sinds 1983 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het klooster is nog steeds in gebruik en bezoekers kunnen hier logeren in schaars gemeubileerde 'gastencellen'. De abt is vastbesloten dit meer dan duizend jaar oude bedevaartsoord als zodanig te behouden.

INFO IN HET DUITS:

Rila Kloster
Symbol für die "Bulgarische Renaissance"

Als das Kloster Rila im 19. Jahrhundert durch ein Feuer total zerstört wird, trotzen die Mönche den osmanischen Besatzern den Wiederaufbau ab.

Als Bollwerk gegen den Islam ist das Kloster Rila ein religiöses, geistiges und künstlerisches Zentrum geworden, die Keimzelle eines neuen Selbstbewusstseins, das schließlich zur nationalen Unabhängigkeit Bulgariens führt.

Das Kloster liegt inmitten bewaldeter Hügel wie eine mittelalterliche Festung. Von außen streng und abweisend, uneinnehmbar, wirkt es im Innern heiter und verspielt.

In seiner heutigen Gestalt, den türkischen Besatzern abgerungen, ist das Kloster Rila das bedeutendste Denkmal der bulgarischen Architektur des 19. Jahrhunderts, ein steingewordenes Manifest des neu erwachten Nationalgefühls und ein herausragendes Zeugnis und Symbol für die "Bulgarische Renaissance".

Daten & Fakten

Kulturdenkmal: ursprüngliche Klosteranlage aus dem 10. Jh. nahe dem heutigen Kloster, dessen Erscheinungsbild aus dem 19. Jh. stammt

UNESCO-Ernennung: 1983

10. Jh. Gründung einer Einsiedelei durch Iwan Rilski (Johannes von Rila)

14. Jh. Zerstörung der Klosteranlage durch Erdrutsch

1335 Bau eines 25 m hohen Festungsturmes

1343 Kirchenbau

1469 Überführung der Gebeine von Iwan Rilski ins Kloster

1816 Baubeginn einer dreiflügeligen Klosteranlage

1833 Zerstörung der Klosteranlage durch Feuersbrunst

1834-37 Wiederaufbau der Klosteranlage mit der Mariä-Geburtskirche (Sveta Bogorodiza)

1840-48 Wandmalereien in der Mariä-Geburtskirche

1961 nationale Gedenkstätte

 

 

Bekijk ook ons filmpje:

 

 

 

 

GESCHIEDENIS
 

De eerste bewoners van het gebied waren de Thraciërs. Vanaf de 8e eeuw v. Chr. vestigden de Grieken nederzettingen langs de kust, waarna de Romeinen Thracië in de le eeuw v. Chr. veroverden en er twee provincies van maakten. Aan het begin van de 6e eeuw drongen Slavische stammen het gebied binnen en vermengden zich met de oorspronkelijke bewoners. Vervolgens kwamen Proto­bulgaarse stammen naar de benedenloop van de Donau en vestigden in 681 het eerste Bulgaarse rijk. Het land, dat van 1018 tot 1186 onder Byzantijnse overheersing leefde en in 1393 door de Ottomanen werd onderworpen, onderging verscheidene grenswijzigingen. Pas na de overwinning van Rusland in de Russisch - Turkse oorlog (1788) werd Bulgarije zelfstandig (congres van Berlijn, 1878). Vorst Alexander van Battenberg kwam aan de macht. Na de verloren oorlog tegen de Ottomanen (1912) en de Eerste Wereldoorlog, waarin Bulgarije de kant van de Centralen koos, moest het land grote delen van zijn grondgebied afstaan. In 1941 sleet Bulgarije zich aan bij de As­mogendheden, maar na de bezetting door het Rode Leger (1944) koos het land de zijde van de Geallieerden. Een referendum maakte in 1946 een einde aan de monarchie, die plaats maakte voor een volksrepubliek. Vanaf dat moment werd Bulgarije een trouwe bondgenoot van de Sovjet-Unie. De komst aan de macht van Gorbatsjov in Rusland bracht ook in Bulgarije een democratiseringsproces op gang. De regering probeert nu het land om te vormen tot een vrije markteconomie. In 1991 werd de oude communistische grondwet uit 1971 vervangen door een nieuwe.

 

WETENSWAARDIGHEDEN

Hoofdstad: Sofia (1991: 1,2 miljoen inwoners)  /  Taal: Bulgaars  /  Munteenheid: lev

Godsdienst: Christendom  /  Belangrijke steden: Sofia, Plovdiv, Varna, Burgas, Ruse

 

KLIMAAT

Landklimaat in het noorden. Gemiddelde temperaturen in Pleven: -1,7° C in januari, 23,6° C in juli. Mediterraan overgangsklimaat in het zuiden.
Neerslag: gemiddeld 550 mm per jaar.

UNESCO WERELDERFGOEDEREN IN BULGARIJE

GROOTSTE STEDEN IN BULGARIJE

 

Onze andere aparte webs over landen en reizen

Hanzesteden  bezocht

Unesco Werelderfgoederen

Duitse kastelen en paleizen

Duitse kerken en kloosters

Verdwenen Steden

Onze reisfoto's

Paleizen Zuid-Europa 

Beroemde Gebouwen

Ommuurde Steden

Heilige Plaatsen

Begraafplaatsen

Beelden België

Wereldmusea

Parken en Tuinen

Beelden Duitsland

Beelden Nederland

Beelden Oost-Europa

Natuurwonderen

Kuuroorden

Bekende Pleinen

Bekende Bruggen

Beelden Azië

Musea in Limburg

 

 

Sofia Zwarte Zee Plovdiv Ruse Info Bulgarije

Bezoekers: